Младеж от Комунига усвоява майсторлъка на уникалния родопски мед

Исмет ИСМАИЛ

В последните години пчеларството набира интерес сред млади хора в Чернооченско, които обичат природата и искат да допринесат за нейното опазване.

Един от опитните е и 35-годишният Яшар Нурай от чернооченското село Комунига. Яшар се занимава от 10 години с това. Мотивирал го е човек от селото, който вместо да му продаде мед е подарил 2 кошера.  Сега има пчелин с над 30 кошера.

Той споделя, че пчеларството преди всичко е и изкуство. С настъпването на месец май е започнало процесът на роенето на пчелите и добиване на меда. В Родопите ще намерите мед, който не може да откриете никъде другаде, твърди Яшар Нурай.

В семейството е добре и другите членове да са запознати най-малкото с основите на пчеларството, казва той. На него му помагат съпругата и родителите му, а в занаята ги е запалил и тях. И тук не говорим само за производството, но и за продажбата на крайния продукт, споделя Яшар.

В Чернооченско мед се произвежда още от дълбока древност. Неговите полезни свойства са познати на най-древните народи, които са населявали нашите земи.

Редица села, местности  и скали са назовани като кованлъка, кован кая и др. /кован от турски, което означава пчела/.

Останал е един благороден поминък. Множество хора в бранша споделят, че е труден и тънък за усвояване, но носи много положителни емоции. Малките работливи жужащи пчели са най-уникалното природно създание.

Старите пчелари споделят, че тайната рецепта е да се отнасяш с любов и внимание към занаята. Помага да си спокоен, уравновесен и разбира се – да го правиш от сърце.

На снимката: Семейството на Яшар Нурай от Комунига добива първия мед за сезона

🔽Последвайте ни и в Facebook🔽

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *