HR експерт: Внасяме работници от Непал и Филипините, българи не искат да работят в туризма за ниски заплати

Все по-малко хора имат желание да започнат работа в сектор туризъм, защото след пандемията много от работниците останаха без алтернатива и започнаха да се преквалифицират. Това каза в студиото на Евронюз България упрарителят на HR компания Александър Георгиев, който е и представител на Българската конфедерация по заетостта.

По думите на експерта, преди началото на войната в Украйна, много от работната ръка за сезона у нас е идвала именно от там, след това интерес към работа у нас са проявявали и хора от Молдова. В момента у нас пристигат работници от Киргизстан, Непал и Филипините, посочи той.

Това са пазарите, в които хората са съгласни да работят за тези пари, българите не са склонни да работят на тези условия. Камериерките по морето взимат около 1200 лева, заплатата за бармани е около 3 000 лева.

Той посочи, че много българи се интересуват от сезонна работа, но предпочитат да работят в хотели извън страната ни.

Изпращаме над 500 души на круизни кораби, където получават добри пари. Работят като бармани, сервитьори, дори фокусници. Там имат много добра подготовка, натоварването е голямо, а заплащането е около 2 000 евро.

Идеята според Александър Георгиев би трябвало да е, когато бъдат изпратени в чужбина тези работници, те да се върнат у нас квалифицирани.

Работодателите у нас полагат много грижи, но има и сериозни разминавания в очакванията на едната и другата страна – „Те се правят, че им плащат, аз се правя, че работя“, каза той.

Едно от нещата, които трябва да се променят у нас, за да има добра сезонна заетост, е да има по-голяма гъвкавост в законодателството и хора, които са на борсата да могат да започнат работа сезонно за 2 месеца, каза Александър Георгиев. По-голямата гъвкавост в работното време, както и механизъм за заплащане на заплатите, също са сред факторите за подобряване на пазара.

Източник: Факти

2 Отговори

  1. Анонимен каза:

    Stiga izdoihte naroda

  2. Анонимен каза:

    Внесете работници от Папуа Нова Гвинея. След това ще видите на колко работодатели които плащат минимални заплати или не искат да плащат да им плащат каква случка ще им се случи и какъв ред ще има след това.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *