Ръст на белодробните заболявания след ковид пандемията отчитат медици в Кърджали

От началото на годината установените случаи на туберкулоза в МБАЛ „Д-р Ат. Дафовски“ са 12, единият от които – при дете, като през последните години практиката показва по 4-5 случая до средата на годината. Това коментира за БТА д-р Диана Вълчева, началник на пневмофтизиатричното отделение в лечебното заведение.

Тя допълни, че след ковид пандемията се наблюдава ръст на белодробните заболявания. И отдаде увеличението на липсата на профилактика през пандемичните години, както и на редуцираните посещения при лекар от страна на пациентите.

Средногодишно регистрираните туберкулозни случаи в лечебното заведение са между 22 и 24, като обикновено над 60 на сто от случаите се регистрират към края на годината със застудяването на времето и появата на сезонния грип, покрай който хората търсят лекарска помощ и случаите на туберкулоза биват установявани.

Д-р Вълчева открои и друга тенденция, която се наблюдава в последно време. „Напоследък клиниката на туберкулозата се измени. Тя може да протече дълго време безсимптомно или да даде само някакви признаци чрез лека кашлица, безапетитие, безсилие, което да не направи впечатление на пациента и той да не отиде на лекар. Именно за това са нужни тези превантивни мерки“, каза още тя. И допълни, че регистрираното от началото на годината дете с туберкулоза е на 17 години, а болки в корема са отвели пациента при лекар. И въпреки че при децата заболяването е изключително рядко, преди ковид пандемията е регистриран случай на 8-месечно бебе, което е било изпратено за лечение в София.

Част от превенцията по отношение на туберкулозата са дните на отворените врати, в които 4 пъти в годината всеки желаещ може да се изследва безплатно и да направи консултация с лекар. Само преди дни в Кърджали се проведе втората за годината кампания, в която по думите на д-р Вълчева са се включили двайсетина души. Също толкова са били и прегледалите се в кампанията през март. „За щастие в рамките и на двете кампании не установихме болен, въпреки че имаше случаи със съмнения и назначихме допълнителни изследвания“, обясни д-р Вълчева.

Тя коментира също, че туберкулозата продължава да е едно от водещите заболявания за смърт в целия свят, като в 90 процента от случаите тя засяга белите дробове, но останалите 10 процента могат да засегнат всеки един друг орган – кости, корем, бъбреци, кожа.

Източник: bta.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *