Бюджетът гарантира 2000 лева минимална заплата за лекарите, обяснява депутатът от Кърджали Елван Гюркаш Заложено увеличение на пенсиите от 1 юли с 12 на сто

  • Експертът от ДПС е член на Постоянната комисия в парламента

Нов живот

Народният представител Елван Гюркаш от Кърджалийски регион участва в постоянната комисия по бюджет и финанси. След като държавната план-сметка за 2023 година мина на първо четене на съвместно заседание на две парламентарни комисии. В своята фейсбук страница тя обясни, че в момента бюджетирането се извършва в условията на удължен закон, който важи до 31 юли. Очаква се новият бюджет да бъде приет до края на месеца и да влезе в сила на 1 август.

В бюджета е заложено увеличение на пенсиите от 1 юли с 12 на сто. Бюджетните служители, които не са получи увеличение на заплатите миналата година, сега ще получат 10% ръст на доходите. Учителите също ще получат увеличение до достигане на 125% от средната заплата за страната, както и медицинските сестри – до минимум 1500 лв., а лекарите – до минимум 2000 лв.

Осигурени са 111 млн. лв. повече заради новата линия за бедност от 504 лв. Повече са и средствата по програмите за лична помощ, по Закона за социалното подпомагане и по Закона за семейните помощи за деца, както и парите за първокласниците.

В план-сметката е заложено увеличение на обезщетението през втората година от майчинството, на стипендиите на студенти и докторанти, а също и на фондове за култура и спорт, припомня Гюркаш.

Макроикономическата прогноза предвижда растеж на брутния вътрешен продукт от 1,8 на сто тази година, а догодина да има ускорение до 3,3 процента. 2025 г. се очаква ръст от 3,2 на сто.

В текстовете е заложен дефицит от 3% (4.582 млрд. лв.), с което страната ще отговаря на критериите за влизане в еврозоната. Приходната част ще бъде завишена с 3.526 млрд. лв. От тях 780 млн. лв. са допълнителни приходи от дивидентите на държавните дружества, твърди народната представителка. Във фейсбук страницата си Елван Гюркаш добросъвестно запознава с ежедневната си работа всички жители на Кърджалийска област, независимо дали са нейни избиратели или не, защото смята че информацията е важна за тях.

🔽Последвайте ни и във Facebook🔽

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *