Затягат контрола за паркиране на инвалиди в Синята зона Броят на издадените карти е нараснал драстично през последните месеци

Валентина ИВАНОВА

Напоследък един от най-коментираните проблеми, свързани със Синята зона в Кърджали, е злоупотребата с инвалидни карти, които община Кърджали предоставя в стремежа си да облекчи паркирането на хората с увреждания. Администрацията е дала пълни права автомобилите на инвалидите да паркират безплатно навсякъде в града. Всеки с решение от ТЕЛК с над 50 процента инвалидност има право на подобна привилегия. Напоследък дори на кмета направило впечатление, че броят на издаваните карти рязко е нарастал. Общината е издала над 11 хиляди карти, като увеличението е над 3 пъти.

Шенай Мехмедали, управител на Общинското предприятие „Паркинги, гаражи и зони за паркиране”, обясни че инспекторите постоянно засичат автомобили с такъв документ, но приносителят не шофира, нито се вози в колата. Това показва, че документът не се ползва по предназначение.

Инвалидните карти не са за синовете и внуците на инвалида, не са за цялата рода или за цялото село. Не може всеки близък на инвалид да вземе картата, да я сложи на предното стъкло и да спира където си пожелае, коментира Мехмедали.

Ръководството на предприятието съвместно с общинските експерти търси решение на казуса. Засилва се контролът на издадените разрешителни документи. Картата ще бъде валидна само ако е приноситулат е водач или ако се вози в колата в момента, което ще се установява при проверка чрез лична карта.

Автомобилите с инвалидна карта няма да плащат само ако ползват обозначените места. Междувременно от предприятието обсъждат създаването на още места за инвалиди. Те ще бъдат оцветени в синьо, както са и изградените досега.

 

1 Отговор

  1. Анонимен каза:

    Шенай Мехмедали и господин Кмета е добре да се загледат първо в инвалидните карти, сложени в коли с турска регистрация.Как е възможно? Толкова ли е трудно да гласуват на обшинско събрание подобни разрешителни да се издават само на собственици на коли регистрирани в България. Значи аз ше си плащам данъци,винетки, такси и всичко друго, а някой друг ще се възползва.Докога?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *