Пчеларите да побързат, програмата за подкрепа е отворена от 17 до 26 юли Всички регистрирани като земеделски производители могат да кандидатстват

  • Пчеларско дружество „Акация“ в Кърджали оказват съдействие за подаване на заявления

Валентина ИВАНОВА

Обикновено програмата се обявяваше през декември и се кандидатстваше до януари, а април-май производителите получаваха съответните помощи. Но тази година се забавиха нещата поради политическата нестабилност в страната. Обявен е много кратък срок – от 17 до 26 юли – когато пчеларите могат да подават заявления. Колегите са си по пчелините и даже не знаят датите. Това заяви пред „Нов живот“ Неделчо Димитров, дългогодишен пчелар, заместник председател на Пчеларско дружество „Акация“ в Кърджали и член на Управителния съвет на Националната развъдна асоциация.

Неделчо Димитров

Всички пчелари, регистрирани като земеделски производители, могат да кандидатстват. В програмата са предвидени средства за обучение, реклама, подвижно пчеларство.

Обикновените пчелари в Кърджалийско могат да получат средства за лекарства срещу вароатоза и нозематоза и възстановяване и увеличаване на пчелните семейства в общността, където влиза закупуване на кошери, пчелни майки и отводки, уточнява Неделчо Димитров.

Опитният производител на мед обяснява важността на пчелните майки. Смъртността им е голяма. Затова е наложително те да се сменят всяка година: Младата майка ще подсигури зимни пчели с добро здравно състояние. Пролетта майката е в разгара си и ще подготви семейстгвото рано рано за пашата. Учените отдавна ни убеждават да ги подменяме всяка година, но по-консервативните пчелари си знаят старата рецепта, че майките могат да живеят по 5 години. А пчеларската програма позволява подмяна на майките на 100 процента, казва Димитров.

Кандидатстването става по електронен път, което затруднява пчеларите. Те могат да търсят съдействие в Пчеларско дружество „Акация“ – Кърджали или при експерти в Разплащателната агенция.

Срокът е много кратък. Опитваме се да ги информираме, за да пропуснат предлаганата възможност. Но трябва да побързат, добавя зам.председателят на пчеларското дружество в Кърджали Неделчо Димитров.

🔽Последвайте ни и в Facebook🔽

 

1 Отговор

  1. Анонимен каза:

    Къде е местоположението на Пчеларско дружество „Акация“ – Кърджали? Благодаря предварително!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *