Гвардейците от Езиковата откриват исторически спектакъл на българската армия

  • Проявата е под патронажа на президента Румен Радев на 10 септември във Варна
  • Започва набиране на нови членове на отряда

Валентина ИВАНОВА

Христо Момчев, ръководител на Първия ученически гвардейски отряд към Езикова гимназия „Христо Ботев“ в Кърджали, вече обяви началото на творческия сезон 2023-24. Той съобщава на новопостъпилите в училището, че имат възможност да станат част от уникалната патриотична формация.

Записванията в отряда започват веднага след като учениците се запишат в 8-ми клас на гимназията. Освен това гвардейският отряд приема и желаещи от по-горните класове.

Христо Момчев с предшествениците си Елена и Димитър Кондикови

Припомняме, че първият в България ученически гвардейския отряд е създаден в Кърджали през 2006 г. Премиерната му изява е на тържеството за националния празник 3 март следващата година, когато повежда градското шествие. След това бързо набира популярност. Печели награди в десетки конкурси и фестивали у нас и в чужбина. За 17-те години на съществуването си над 300 ученици от 8 до 12 клас са обличали гвардейските униформи и са свързани духовно с отряда. Дейността и постиженията на формацията много години се свързват с Елена и Димитър Кондикови.

22-годишният Христо Момчев, възпитаник на Езиковата и дългогодишен сътрудник на Кондикови, пое хореографията, сценичната дейност и ръководството на отряда през октомври 2022 г.

Освен с приема на нови гвардейци, той работи по подготовката на отряда за първото участие за учебната година – Културно-историческия спектакъл „Българската армия от Аспарух до наши дни“, който ще се проведе във Варна на 10 септември под патронаж на президента Румен Радев.

🔽Последвайте ни и в Facebook🔽

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *