Турция: Тройно по-висок данък върху бензина и дизела Южната ни съседка е изправена пред ново поскъпване

В началото на тази седмица животът в Турция отново поскъпна. Причината – правителството увеличи данъка върху бензина и дизела. Цените на колонките на бензиностанциите в Истанбул се увеличиха с близо една пета – от 27 на 34 турски лири на литър, пише ФАЦ. Това е равностойно на 1,16 евро на литър. Средното възнаграждение в Турция обаче е далеч по-ниско от това в Германия например. Минималната работна заплата, на каквато работят около 40 на сто от турците, е в размер на 400 евро.

Икономистите очакват вдигането на цените на петрола да увеличи отново инфлацията, която за миналия месец беше над 38%. Регламентът има за цел също така косвено да попречи на по-нататъшното увеличаване на бързо нарастващия дефицит чрез ограничаване на търсенето на вносен петрол.

Дефицитът през юни е достигнал 219,6 млрд. турски лири (8,4 млрд. долара) в сравнение с излишъка от 118,9 млрд. лири (4,5 млрд. долара) през предходния месец, според данни, публикувани от Министерството на финансите в понеделник. На годишна база разликата се е увеличила почти седем пъти, уточнява Bloomberg.

Средства за възстановяване след земетресението?

Министерството на финансите обоснова увеличението с необходимостта да се наберат средства за възстановяване след земетресението в началото на февруари. Финансовите последици от бедствието, при което загинаха над 50 000 души, се оценяват на повече от 100 млрд. долара, обяснява ФАЦ. Освен това делът на данъците върху горивата е намалял през последните години спрямо рязкото покачване на цените, се казва още в доклада. Едва в събота парламентът одобри увеличение на текущите разходи с около 41 млрд. евро.

По-високите данъци върху горивата не са първата стъпка към бюджетна консолидация чрез увеличаване на приходите, откакто президентът Реджеп Ердоган спечели парламентарните и президентските избори в края на май. Само преди седмица ДДС беше увеличен с 2 процентни пункта. Редица други данъци и такси също бяха увеличени.

Поредицата от увеличения може да доведе до инфлация от около 60% в края на годината, казва доцентът по икономика в истанбулския университет „Коч“ Джем Чакмаклъ пред Bloomberg.

Помощ от страните от Персийския залив

Финансовите и икономическите въпроси са на преден план по време на държавното посещение на Ердоган в страните от Персийския залив. Турция се надява на инвестиции от тези страни в размер на двуцифрено число милиарди долари, пише ФАЦ.

Вицепрезидентът Джевдет Йълмаз, който подготви пътуването заедно с новия министър на финансите Мехмет Шимшек, обяви всеобхватно икономическо сътрудничество. Той заяви, че съществуват възможности за общи проекти в много области – от енергетиката до отбранителната промишленост, туризма и инфраструктурните проекти.

В същото време новият ръководител на турската централна банка направи 180-градусов завой спрямо предишната политика на банката и повиши основния лихвен процент от 8,5% на 15%. Тази седмица се очаква и ново увеличение на основния лихвен процент. Засега лирата остава незасегната от всичко това и в началото на седмицата се търгуваше на исторически ниски нива. В понеделник едно евро струваше 29,40 турски лири, а един долар – 26,18.

Факти.бг

1 Отговор

  1. 567 каза:

    Ердоган. Диктатора.няма народ да го свали.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *