Турция продължава контактите за „зърнения коридор“ с ООН, Русия и Украйна Зърнената сделка изтече на 17 юли

Турция продължава усилените контакти с Организацията на обединените нации, Русия и Украйна, в опит да удължи „зърнената сделка“, която представлява важен коридор за износ на зърно през Черно море. Това споразумение, което имаше голям принос за стабилизирането на световните цени на храните, изтече на 17 юли и беше прекратено от Русия.

Турският министър на отбраната, полковник Зеки Актюрк, заяви, че страната ще продължи да предприема усилия за продължаване на това споразумение чрез диалог и добра воля. Той подчерта, че Турция е готова да продължи да играе своята роля за поддържане на мир в региона и предоставяне на хуманитарна помощ, предаде БТА.

Въпреки че Русия представи редица искания и се съгласи на няколко пъти за удължаване на сделката, тя се оттегли от споразумението след 17 юли. Москва беше неудовлетворена, че на нейното зърно и торове са налагани пречки при износа, въпреки че те не попадат пряко под санкциите на Запада.

Съвместният координационен център в Истанбул, който беше създаден по време на сделката, се справя с инспекциите на товарите и подпомага сигурните доставки на зърно и хранителни продукти от украински пристанища. Въпреки че руският персонал е напуснал центъра, Турция ще гарантира, че функционирането му ще продължи с достатъчно персонал.

Факти.бг

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *