Бягат за живота си: Десетки хиляди туристи опитват да напуснат Гърция Летището на Родос се е превърнало в импровизиран лагер

Седми ден бушуват огнените пламъци на островите Корфу, Родос и Евия. Стихията причини най-голямата евакуация в страната до момента, а хиляди туристи са блокирани по летищата.
Пожарът в Родос раздели острова на две – в южната част жители на населени места трябва да се евакуират за трети път през последната седмица.

„Не можем да напуснем къщите си. Ще се борим с огъня, защото ако напуснем всичко ще изгори“, сподели жител.

Не така стои въпросът с туристите. По актуални данни близо 30 000 души се опитват да напуснат острова. Повече от 10 000 са само британските граждани. Летището на Родос се е превърнало в импровизиран лагер.

„Шокиращо е. Опитваме да си тръгнем от събота. Не можем да разчитаме на никого и сме оставени да се оправяме сами“, коментира турист.

В британската преса коментарите за случващото се заради природната стихия са еднозначни. „Ад на Земята“, пише „Дейли Експрес“. „Бягат за живота си“, пише „Сън“, като публикува снимки на евакуацията.

В момента в Родос основният фронт е към Вати. Започна разследване на причините, довели до избухването на огнените пламъци. Битката с пожарите на десетки места в Гърция продължава. За последното денонощие са регистрирани нови 63 огнища, което прави по осем нови пожара на всеки час, информира кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Гърция Силвия Станчева.

Пожарът в Каристос също е активен. Остава безуспешно издирването на изчезнал фермер, чиито следи се губят от неделя.

dnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *