„Левски“ превзе Скопие с два бразилски гола на нещо като футболен терен С доза късмет "сините" измъкнаха първа победа за български отбор в Северна Македония

Левски започна с победа европейското си участие през този сезон, като надви с 2:0 северномакедонския Шкупи на националния стадион „Тоше Проески“ във втория квалификационен кръг на Лигата на конференциите.

Двубоят няма да се запомни толкова с показаното на терена, а със сблъсъците извън него преди мача, които доведоха до ранени и арестувани българи.

На игрището гол на бразилеца Уелтън в 31-ата минута даде аванс на „сините“ преди в самия край Роналдо да отбележи второ попадение и да доближи още повече тима си до третия квалификационен кръг. Победата е първа за български клуб в Северна Македония, след като преди това в три дуела нашите тимове не успяваха да спечелят там – два пъти Локомотив София и веднъж ЦСКА.

Днес домакините имат за какво да съжаляват, тъй като направиха два значими пропуска. Още в началото на мача изпуснаха на празна врата след грешка на Пламен Андреев, а през второто полувреме Кристиан Димитров изчисти драматично от гол линията, след като стражът бе прехвърлен.

Много лошо впечатление направи състоянието на терена, което беше меко казано потресаващо. Изсъхналата трева не позволи и на двата отбора да играят кой знае какъв футбол, но крайният резултат е най-важен. Той дава аванс на тима на Николай Костов преди реванша на „Георги Аспарухов“ на 3 август.

Двубоят започна динамично, като северномакедонците направиха огромен пропуск в самото начало след груба грешка на вратаря Пламен Андреев. Младокът реши да финтира противников играч, но му подари топката и като по чудо ударът бе над вратата.

В 17-ата минута Левски също получи шанс за попадение. Асен Митков центрира от фаул и централният защитник Кристиан Димитров се извиси, стреля с глава, но вратарят на домакините залепи топката за ръкавиците си.

В 28-ата минута Шкупи отново бе близо до гол. След центриране от корнер словашкият защитник Михал Пинтер стреля опасно с глава, но Пламен Андреев плонжира и спаси.

Още в ответната атака Левски отговори с попадение. Дълъг пас стигна до Рикардиньо, който опита да стреля, но се получи комично изпълнение, превърнало се в асистенция за Уелтън, който пък вкара от лесна позиция.

В 35-ата минута Левски направи хубава контраатака след дълъг дрибъл на Жереми Петрис, който си повярва и реши да стреля от далечна дистанция. Топката мина встрани в ситуация, в която той трябваше да търси подаване.

В добавеното време на първата част северномакедонците за втори път бяха на сантиметри от попадение. Ямаецът Рейналдо показа впечатляваща скорост при извеждащ пас зад защитата. Той изпревари Пламен Андреев и го прехвърли, а Кристиан Димитров направи фантастично спасяване на гол линията, предотвратявайки сигурен гол.

В началото на второто полувреме властваха сблъсъците в центъра на терена, като Левски основно опитваше да атакува на контраатака чрез бързите си бразилци в предни позиции.

След 75-ата минута северномакедонците осъществиха малко по-опасен натиск пред вратата на съперника, но освен няколко прострелни центрирания и разбърквания не се стигна до нещо по-застрашително.

Мачът отиваше към краен резултат 1:0, но в самия край Левски стигна до второ попадение. Случи се след центриране от корнер и отклонена топка, която стигна до Роналдо. Бразилецът вкара от лесна позиция за 2:0. Попадението изнерви северномакедонците и те на няколко пъти потърсиха провокации, като се получиха сдърпвания. За щастие без сериозни последствия.

Съставите:

ШКУПИ: 1. Илязи, 5. Тошевски, 96. Илиески, 42. Пинтер, 32. Тимовски, 88. Путита, 10. Дуду, 37. Алберт, 22. Ричков, 29. Сефас, 20. Хамиди

ЛЕВСКИ: 1. Андреев, 6. Цунами, 33. Кордоба, 50. Димитров, 2. Петрис, 8. Краев, 5. Ван дер Каап, 17. Уелтон, 27. Митков, 11. Ел Джемили, 9. Рикардиньо

Източник: dir.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *