Любовта свързва американеца Томас Конята с Кърджали Лекцията му по космическо инженерство заинтригува участниците в Школата по астрономия

  • Съпругата му Марина е завършила СУ „Отец Паисий“

Валентина ИВАНОВА

Любовта е причина американецът Томас Конята да научи къде е България. Инженерът в НАСА и Марина от Кърджали се запознават по интернет, а през 2016 година се виждат за първи път. Тя е завършила Средно училище „Отец Паисий“, а днес е доктор по счетоводство. Две години по-късно вече са женени и се установяват в Хюстън, а през 2019-та се ражда дъщеря им.

Томас разработва иновативни технологии, извършва термично моделиране, създава софтуер в подкрепа на изследванията на космоса. Родителите му са инженери, но като ученик не знае много за инженерството. По време на кариерни срещи с представители на различни компании, се запознава с хора от областта на авиацията и космическите науки и техните презентации силно го заинтересуват. Задава им десетки въпроси и така собственото му любопитство го насочва към Тексаския университет, където през 2002 година става бакалавър.

После завършва и Мастърс в Университета на Хюстън. Добрата подготовка и полученото образование отвеждат Томас превръщат инженерните науки, свързани с космоса, в професия. А преди година-две дори кандидатства за астронавт, но не е одобрен.

Така, с прости думи той разказа своята история пред участниците в Школата по астрономия и астрофизика на „Белите брези“. В презентацията си на тема „Космическо инженерство“ американецът представи проектите, върху които е работил през своята кариера. Запозна любознателните школници как се става учен на такова ниво, как се започва с различни изследвания още в университета, за да се стигне до голямата наука, как се случват нещата отвъд океана.

Аз съм един обикновен инженер и просто искам да отворя вратата към моя опит, а всеки млад човек дори и на другия край на света може да се възползва, за да върви по този или друг сходен път и също да стигне до водещи научни звена като НАСА, правителствена агенция, отговорна за националната програма за космически изследвания. Имайте предвид, че стотици компании функционират в подкрепа на дейността на Агенцията. Надявам се да посея у децата зърното на амбицията, споделя Конята.

При едно от посещенията си в Кърджали през 2017 година Томас посещава Астрономическата обсерватория. Съпругата му го запознава с директора Агоп Узунбохосян. Двамата бързо намират общ език и още тогава обсъждат бъдещо участие на американеца на „Белите брези“. Марина приветства идеята, още повече че самата тя е участвала в Школата като ученичка.

🔽Последвайте ни и във Facebook🔽

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *