Ако се съмнявате в дрегера, искайте биологична проба, съветва адвокат Георги Белев Не подписвайте протокол за доброволно предаване на автомобила

Валентина ИВАНОВА

Новите изменения в Наказателния кодекс предвиждат водачите на МПС управляващи автомобил след употреба на алкохол с концентрация над 1.2 или употреба на наркотични вещества да бъдат санкционирани и с отнемане в полза на държавата управлявания от тях автомобил.

Съветът на кърджалийския адвокат Георги Белев в случай, че се съмнявате в точността на дрегера, непременно да искате биологична проба – кръв и урина. Макар за нея да се налага да чакате, това е за предпочитане пред погрешния тест. Полицаите, разбира се, услужливо ще ви убеждават да не бавите процедурата, но вие имате право на точна проба, обяснява адвокатът.

Всеки водач ще се притесни, ако тестът му се окаже положителен, а той не е вземал наркотици или не е употребял дълго време преди шофиране и има вероятност бързо да се поддаде на натиск от полицаите и да подпише протокол за доброволно предаване на автомобила. Всички специалисти са категорични, че това не трябва да се прави в никакъв случай. Отнемането на МПС е мярка, която се прилага с присъдата и не следва да се прави предварително. Ако желаят да ви го отнемат на място, то това трябва да стане с протокол за изземване.

Ако подпишете протокол за доброволно предаване на автомобила си и след няколко месеца биологичната Ви проба се окаже отрицателна, няма да се активира правото Ви на обезщетение за оставането без автомобил. Това е така, тъй като обезщетение се дължи за вредите, настъпили от незаконни актове на полицията. Когато сте предали автомобила си доброволно, не е налице незаконен акт, дори и когато сте били подведени да го направите, добавя Белев.

Последните изменения ще създадат нови проблеми, вместо да разрешат настоящите. В случай, че автомобилът е семейна собственост, полицията може да отнеме само половината му идеална част. Как ще бъде приложен този текст, предстои да видим. Как ще се процедира с фирмените коли или когато автомобилът е чужда собственост, се чудят водачите, а и техните адвокати. Това предполага, че конфискуването на автомобили ще стигне до Конституционния съд и ще бъде отменено, убеден е Белев.

Ново неудобство ще се създаде и при съхраняване на отнетите моторни-превозни средства. МВР в Кърджали не разполага с ресурси нито като паркинги, нито като охрана, нито финансови. Знаем как се справят в момента. Колите са захвърлени и оставени на произвол, части от тях се разграбват и никой не носи отговорност, припомня още адвокат Георги Белев.

 

🔽Последвайте ни и в Facebook🔽

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *