Два пожара горят в гръцката област Родопи, не са навлезли на българска територия Областна администрация в Кърджали следи ситуацията с тревога

Валентина ИВАНОВА

Два пожара горят в област Родопи. Осъществили сме връзка между областните управи. Още вчера следобяд ни предупредиха колегите от гръцката администрация. Огънят не е преминал границата, на 5-6 км от нея е. Вижда се и от село Егрек и в района на връх Вейката, където горя и миналата година. Пожарните служби също са установили контакти – и директно, и по линия на европейския механизъм. Това съобщи за „Нов живот“ областният управител на Кърджали Никола Чанев.

В Гърция в момента горят 63 пожара на голяма територия. Шестте най-големи са в Северна Гърция – в областните единици Еврос, Родопи и Кавала. Редица селища бяха евакуирани. Силният вятър затруднява работата на огнеборците. Включват се самолети и хеликоптери, но само в светлата част на денонощието. Има изгорели къщи в малки населени места.

Чанев следи с тревога информацията, която излиза и в българските, и в гръцките медии.

Както стана ясно тази сутрин от гръцката национална телевизия EPT, един човек е загубил живота си в района на град Александруполис. Същевременно властите започнаха евакуация и на университетската болница, застрашена от разпространението на огъня.

Комисар Сергей Заимов, директор на РДПБЗН в Кърджали, е в постоянен контакт с колегите отвъд границата и с Главна дирекция Пожарна безопасност и защита на населението. Има готовност за сътрудничеството на службите от двете страни.

🔽Последвайте ни и в Facebook🔽

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *