Огненият ад в Гърция: Изгоря исторически манастир,унищожени са стотици животни

Пламъци са обхванали манастира „Св. преподобни Лука“ във Стирио в префектура Беотия, Централна Гърция, предаде националната телевизия ЕРТ. В цялата страна заради пожари са загинали стотици животни.

Монасите от манастира „Св. преподобни Лука“ са били евакуирани навреме. Към момента както от земята, така и от въздуха противопожарните сили все още се борят със стихията там, която е тръгнала от горски площи по-рано днес.

Това е само един от многото пожари, които продължават да бушуват в страната този сезон, припомня БТА.

Днес по обяд започна и друг пожар край Вайа – отново в Беотия, където пожарникари са спасили мъж заедно със шестнадесетгодишния му син, блокирани от пламъците.

От вчера службите се борят и с мащабен пожар в горския природен парк Парнита в столичния район на Атика. Летателните средства за гасене са пристигнали за броени минути на локацията. Въпреки това в подножието на най-високата планина на Атика (Парнита) повече от десет къщи в различни селища са били обхванати от пламъците. Понастоящем от въздух на място работят девет хеликоптера и осем самолета.

В префектура Еврос, Северна Гърция, са изгорели 1 200 кошера, 910 дребни животни, осем крави и над 50 пасища, написа в електронното си издание телевизия Скай.

В префектура Фтиотида, над Беотия в Централна Гърция, са изгорели 5 000 декара за няколко часа. Там е имало стада, които фермерите не са могли да спасят. Така са загинали повече от 500 животни.

Телевизия Скай публикува и снимки на гръцкия метеорологичен сайт meteo.gr, в които се вижда как гъст дим над Гърция е стигнал до островите Малта и Сицилия.

Десет са активните пожари в Северна Македония, два от които са по-сериозни, защото са навлезли в борова гора, съобщи за телевизия Канал 5 директорът на Центъра за управление при кризи Стоянче Ангелов.

Единият пожар е в скопската община Сарай, над село Любин, а заради ангажирането на бригадата за противопожарна защита на Скопие при няколко пожара едновременно и недостатъчните противопожарни сили и близостта до населени места в гасенето са включени един полицейски хеликоптер и три противопожарни самолета, уточни Ангелов.

Полицейски хеликоптер се е включил в гасенето и на другия по-сериозен пожар, край с. Кривогащани, в централната част на Северна Македония, където първоначално са горели сухи треви, но в последствие огънят е обхванал и гората. Той вече е локализиран, предаде БТА.

От вчера гори и сметището край с. Волковия в Тетовско, а Тетово и Гостивар са задимени и гражданите се оплакват, че се диша трудно. Държавната инспекция по околна среда е направила оглед на място, а пожарникарите все още са на терен, защото пожарът не е потушен, въпреки, че са излети вече 40 цистерни с вода, а от община Тетово са призовали хората да избягват да излизат на обществени места и да стоят на закрито, пише „Дойче веле“.

Температурите в страната са над 35 градуса вече няколко дни, а прогнозите сочат, че захлаждане не се очаква поне до средата на следващата седмица.

Дир.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *