Златни и сребърни бижута за над 40 000 лева, скрити в бельо, задържаха на Капитан Андреево

Митнически служители на МП капитан Андреево откриха 1753 грама сребърни и 293 грама златни накити при две отделни проверки на автобуси, влизащи в страната от Турция.

При един от случаите на 31.08.2023 г., в 22.30 часа, автобус с чужда регистрация пристига на пункта на входящо трасе в страната по маршрут от Турция за Румъния през България. В зоната за митническа проверка трима от пътниците – двама мъже – турски граждани и една жена – румънска гражданка,  декларирали, че пренасят общо 290 кутии цигари. Тютюневите изделия са задържани с разписка, тъй като пренасяната акцизна стока е била над нормата за безмитен внос. На дамата е извършен и личен преглед, при който се установява, че в горното бельо са укрити изделия от жълт метал. От укритието са извадени 62 гривни, пръстени, медальони, синджири, обици с общо тегло 289.53 грама от 14-каратово злато и 1 монета – австрийски дукат с тегло 3.47 грама от 23.67 – каратово злато на обща стойност 27 893 лева.

Другият случай на открити контрабандни бижутерийни изделия е установен на същата дата, само половин час по-рано, в друг автобус с турска регистрация, управляван от турски гражданин. В превозното средство пътували от Турция през България за Косово 31 пътници. Превозното средство е селектирано за щателна митническа проверка, при която под една от седалките в пасажерския салон са открити осем прозрачни полиетиленови пакета с накити от бял метал. Според извършената от вещото лице експертиза откритите накити са сребърни проба 925 с общо тегло 1753 грама и са на стойност 12 271 лева. В хода на проверката се установява, че изделията са собственост на един от пътниците с инициали Б.А. – гражданин на Република Косово.

Контрабандните общо 2046 грама златни и сребърни изделия на обща стойност 40 164 лева са задържани. На нарушителите са съставени актове по Валутния закон.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *