Великобритания обявява „Вагнер“ за терористична организация

Руската частна военна компания „Вагнер“ ще бъде забранена като терористична организация от Великобритания, съобщават „Ройтерс“ и Би Би Си.

Проектозаповедта на правителството ще позволи активите на „Вагнер“ да бъдат категоризирани като собственост на терористи и конфискувани.

Съгласно документа ще се счита за противозаконно членуването или подкрепата за групировката.

Британският министър на вътрешните работи Суела Браверман заяви, че „Вагнер“ е „насилствен и разрушителен военен инструмент на Русия на Владимир Путин“.

Те са терористи, чисто и просто – и тази заповед за забрана показва това ясно в законодателството на Обединеното кралство“, подчерта тя.

Обявяването на „Вагнер“ за терористична организация би означавало, че във Великобритания би било криминално престъпление да принадлежиш към групировката или да я популяризираш, да организираш или да правиш изявления на нейни срещи, както и да носиш нейното лого публично.

Наемниците от „Вагнер“ бяха изпратени в Украйна малко след началото на руската инвазия миналата година.

До декември групата пое централна роля в битката за украинския град Бахмут, след като вербува хиляди затворници от руски затвори, които да се бият в редиците ѝ на фронта. Доскоро компанията беше опората на руската офанзива.

Ходът на Великобритания да обяви „Вагнер“ за терористична група идва, след като през юли депутатите от комисията по външни работи призоваха за по-целенасочени санкции срещу „мрежа от формирования“ под групата „Вагнер“.

Великобритания санкционира шефа на „Вагнер“ Евгений Пригожин през 2020 г., наложи санкции на „Вагнер“ в цялост през март 2022 г., а през юли тази година санкционира лица и фирми, свързани с групата в Централноафриканската република, Мали и Судан.

Пригожин загина, след като личният му самолет се разби по време на полет за Санкт Петербург от Москва на 23 август. Русия съобщи, че ще разследва катастрофата, но причината за инцидента все още не е обявена публично.

Източник: Нюз.бг
Снимка: БГНЕС

1 Отговор

  1. Легионера каза:

    А френския легион,кога?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *