Дни преди 15 септември кърджалийци купуват качествени тетрадки и пособия Не търсят най-евтиното, стимулират интереса на децата си към училището, твърди търговецът Анко Русев

Валентина ИВАНОВА

Тетрадките даже поевтиняха. Хартията миналата година беше с 30 процента по-скъпа. От началото на 2023-та цената започна да спада. Тези производители, които са започнали да изработват тетрадки непосредствено преди 15 септември, могат да предложат ниски цени, коментира Анко Русев, управител на печатница и верига от книжарници в Кърджали.

Големите производители на хартия са 5-6 в света. Един ако закъса, цената на хартията скача. Заради войната в Украйна спря производството в Русия и се получи сътресение – цените буквално се удвоиха. Сега вече се нормализира пазарът. Други производители компенсират липсите. Транспортът от Китай падна значително и това смъкна цените. През последните години потреблението у нас на хартии от Китай е значителен. В България се произвеждат само амбалажни и санитарни хартии.

Русев предлага в своите книжарници тетрадки от различни производители. Като добър търговец той знае, че Негово Величество клиентът иска разнообразие.

От другите търсени стоки поскъпване има при ученическите раници. Цената им всяка година върви нагоре, гони европейските. Марковите раница от европейски производители вървят  между 50 и 100 евро, докато в Германия са по 200 евро. Несесерите поскъпват с около 10-20 процента, подобно на раниците.

По-енергоемките продукти поскъпват, защото разходите оказват влияние на цените. Трудовите възнаграждения също растат. Недостигът на работна ръка налага повишаване на заплатите и това се отразява на цените на продукцията. Папки с копче са много купувани. Внос са от Китай, те поевтиняват, защото транспортът оттам вече се нормализира. Имаше трус след началото на войната.

За по-малките вече се набавят боички, цветни моливи, блокчета- скицници.

Повечето книжарски стоки тази година поевтиняват,  но търсенето спада или се пазаруват по-малки количества. Забелязвам обаче, че клиентите предпочитат качествените и красивите стоки, а не най-евтините. Вероятно искат да стимулират интереса на децата си към училището, добавя търговецът.

🔽Последвайте ни и в Facebook🔽

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *