Фалшиви дарителски кампании заливат социалните мрежи и крадат хиляди левове от доверчиви хора Използват се откраднати снимки на болни деца от други държави, с цел да се въздейства емоционално върху обществото и да бъдат откраднати огромни суми

Новините за фалшиви дарителски кампании стават все по-често явление в последните месеци. Разкриват се десетки кампании, в които се използват откраднати снимки на болни деца от други държави, с цел да се въздейства емоционално върху обществото и да бъдат откраднати огромни суми, съобщи БНР.

Последният такъв пример бе със страница във Фейсбук, където бяха качени снимки на детенце от Румъния, което се представяше за българче с името Давид. Създателите на страницата се представяха за майката на детето, която разказва, че то е болно от диагнозата „Булозна епидермолиза“ и има спешна нужда от средства за лечението му. Публикацията беше споделен над 10 000 пъти в социалните мрежи, а десетки хора бяха подведени и дариха пари. Един от първите, които се усъмняват в кампанията е Павел Андреев – учредител на едноименната фондация. Той коментира темата с фалшивите кампании за предаването „Сюжети от деня“ в ефира на Радио Благоевград.

„Започнах да търся белезите, важните неща, които всеки дарител трябва да гледа. Първото нещо, което направих е да прочета историята. Не ми звучеше автентично и не звучат по този начин историите, когато разказва майката. След това ми направи впечатление, че сметката, която беше поставена е във Франция, а всъщност събираме пари за дете в България. Това беше отново червен флаг. Задължително, когато човек прави дарение за медицинска кампания, трябва да потърси медицинска документация – дали епикриза, дали друг вид документи, които са подписани, подпечатани от позната болница. В този случай медицинска документация липсваше“, разказва пред Радио Благоевград Павел Андреев.

„Аз съм в благотворителността от години, но тук в последните половин, до една година, изключително много зачестиха опитите за кражба на дарителски средства. Измамниците явно усещат, че хората са добри, състрадателни, искат да направят своето дарение, усещат, че има част от дарителите, които не обръщат внимание на документите, не са подозрителни, и чрез снимки на дете в безпомощно състояние целят да откраднат даренията“, казва Андреев и допълва, че благотворителността в медицинските кампании е именно въпрос на въздействие чрез емоция и често има хора, които се възползват от нея.

Учредителят на фондация „Павел Андреев“ подчертава, че най-важното нещо в една кампания е дарителите да търсят повече информация и медицинска документация и да не бързат с превода на средства. Дарението винаги е по-сигурно, когато е чрез фондация, а не по лична банкова сметка на нуждаещия се, защото във втория случай дарителите няма как да бъдат сигурни къде и за какво отиват, преведените от тях средства.

„Измамните кампании, които виждаме тук, в другите държави, на които искаме да приличаме, също са се случвали. Това е необходимото зло, за да може обществото да узрее и да започне да използва фондациите и сдруженията за своята благотворителност. Когато дарителят пусне своето дарение във фондация, тази фондация, тя е регулирана от българското законодателство, регулирана е от други законодателства, които са наднационални. Там, когато пуснеш едни пари, ти можеш да потърсиш отговорност“, убеден е Андреев.

„Призовавам дарителите да бъдат внимателни, да търсят документи и най-важното нещо – да не спират да помагат, въпреки всички тези неща, които виждат и чуват, защото дарителят е единственият начин огромен брой хора да удължат своя живот и да осъществят своето лечение“, завършва Павел Андреев.

Факти.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *