Лавров: Всъщност САЩ водят война срещу Русия Съединените щати управлявали военните действия в Украйна

САЩ управляват военните действия в Украйна, като доставят оръжия, а всъщност водят война срещу Русия, заяви руският външен министър Сергей Лавров в коментар за предаването „Москва. Кремъл. Путин“ по телевизионния канал „Россия-1“, предаде ТАСС.

„Каквото и да говорят, те (САЩ) управляват тази война, те доставят оръжия, боеприпаси, разузнавателни данни, сателитни данни, те водят война срещу нас“, каза министърът, коментирайки възможните американски доставки на ракети с по-голям обсег на действие за Украйна.
Междувременно Русия днес предприе комбинирана атака с дронове и ракети, насочена главно срещу южните части на Одеска област и порази селскостопански обект в Украйна, съобщиха в Телеграм украинските военновъздушни сили, предаде Ройтерс.

Русия е използвала шест произведени в Иран безпилотни летателни апарата „Шахед“ и 10 крилати ракети, като украинските сили са унищожили шест безпилотни самолета и шест ракети, преди да достигнат целта си, съобщиха украинските ВВС.

Ситуацията в Одеса и нейните пристанища е наблюдавана от зърнените пазари, тъй като вчера Киев съобщи, че два товарните кораби са пристигнали там, за да използват временен коридор за влизане в черноморските пристанища и да натоварят зърно за пазарите в Африка и Азия.

Степента на щетите не е известна веднага и не беше ясно кой обект е бил засегнат. Украинските ВВС само съобщават, че на мястото са пристигнали хора от аварийните служби.

Цялата територия на Украйна в продължение на няколко часа беше под тревога за въздушно нападение.

Миналия месец Украйна обяви „хуманитарен коридор“ в Черно море, за да създаде възможност за функциониране на корабите, които са блокирани в пристанищата ѝ след началото на войната през февруари 2022 г. и за да заобиколи де факто блокадата от страна на Москва, след като Русия се оттегли от сделката, която позволява на Киев да изнася зърно.
(БТА, Пламен Йотински)

dnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *