Нинова гневна: До довечера Тагарев да си е подал оставката! Той е вреден за националната сигурност

агарев да си ходи моментално. Вчера да му се поиска оставката е късно. Нашата позиция спрямо военният министър я знаете отдавна. За това настоя категорично лидерът на БСП Корнелия Нинова пред журналисти в парламента.

По думите ѝ падането на дрона край Тюленово е заплаха за националната сигурност.

Тя определи случая така: „Пълна безотговорност и липсва на държава в този случай. Не може от снощи до днес сутринта никой да не реагира. Всички видяхте и как се обезврежда това съоръжение с пушещ полицай и друг по потник, който гази във водата и пада по камъните, опипва с пръст да види дали мърда.

Това е еманация на липсата на държава, отговорност и заплаха, в която Тагарев отправя в този момент“.

„Случаят с откритие във водите ни дрон е притеснителен. И този факт оправдава нашата позиция от началото на войната, че трябва да се търсят преговори и мирен изход. Намираме се на няколкостотин километра от бойното поле, можеше да се очаква да се случи подобно нещо. Отново призоваваме да се прекратят военните действия между двете страни и да се търси мирен изход в кризата“, изтъкна лидерът на БСП Корнелия Нинова.

По повод думите на министър Тагарев, че случилото се с дрона не е нещо необичайно и че такива явления са ежеседмични, Корнелия Нинова посочи, че в БСП не са знаели за подобно нещо, сега виждаме за пръв път такова нещо.

Ако е казал това и го е скрил от българската общественост до този момент – ето ви още един аргумент още днес да си подава оставката. Този човек е вреден за българската национална сигурност“, категорична бе лидерът на БСП.

На въпрос за предоставянето на български боеприпаси за Украйна, Нинова посочи, че информация няма, тъй като и на последното заседание на Комисията по отбрана военният министър не е дал никаква информация. „Така си действа откакто е министър – всичко е класифицирано, няма нужда парламентът да знае, нещо са дава, нещо се прибира, не мога да коментирам. И за трети път казвам: До довечера да си подава оставката, призова лидерът на БСП.

В отговор на въпрос дали протестът на зърнопроизводителите има потенциал да разклати правителството, тя отговори утвърдително. „Да, защото все повече гилдии се включват – и пчелари, и животновъди, и овощари. Всеки – справедливо, всеки със своите мотиви“, посочи Корнелия Нинова.

По думите и обаче в основата на тези искания стои едно важно нещо – „имаме абсолютно сбъркан модел на земеделие. Имаме дисбаланс в системата. От години ние от БСП настояваме по-голяма част от субсидиите да се вземат от зърнопроизводителите и да се дадат на производителите на плодове, зеленчуци, мляко и месо. За да гарантираме българско производство, което и чисто, и което е евтино за българската трапеза и е качествено при това“, коментира лидерът на социалистите.

Според нея, протестите са основателни, включително и на зърнопроизводителите. „Защото българското правителство предаде интересите на българският национален интерес, не интересите на 5-6 богаташи, а българският национален интерес. Виждате каква твърда позиция зае Полша само преди часове. Те заплашиха, че ако се пусне украинско зърно, ще блокират приемането на Украйна в Европейският съюз. От най-големият поддръжник на Украйна се превръщат в най-големия противник. Защото хората знаят как се пази национален интерес и национална икономика“, подчерта Нинова.

Тя цитира изказване на Орбан, което по думите й е много крайно, но което показва, че зърнената сделка е голяма измама и че нито едни хляб не е стигнал до Африка, а вероятно много фирми по веригата са се облагодетелствали. „Изразяваме и нашите съмнения, че става въпрос за бизнес интереси – за фирми, които ще купуват украинско зърно евтино и ще го продават скъпо“, посочи лидерът на БСП.

Тя бе категорична, че през годините Бойко Борисов персонално носи отговорност за това, което става днес и като цитира неговите думи, че докато е бил премиер е платил 30 млрд. лева на големите

зърнопроизводители. „Той създаде тези 10 фамилии, които прибират всички субсидии в земеделието. Той ги хранеше през годините. Повтарям, по негови думи – 30 млрд. лева“, подчерта Нинова.

Лидерът на БСП изрази подозрението, че в момента Борисов има отношение към подбуждането на тези протести, за да сваля правителството. „Проверихме – на нито един граничен пункт не се упражнява контрол какво ще влиза – няма лаборатории, няма проби за тежки метали, за ГМО“, заяви Корнелия Нинова и припомни думите на самия земеделски министър пред Народното събрание, че украинското зърно не отговаря на изискванията на ЕС.

„Но всичко, което ни говори правителството – че ще има контрол и т.н. – проверете и към ден днешен – нито една лаборатория, нито една проба не се взима на нито един входящ пункт с украинско зърно. Това е опасно за здравето на всички ни, опасно е не само за България но и за там, където това зърно ще отиде“, подчерта лидерът на БСП.

В отговор на въпрос за казаното от БАБХ, че всичко е наред, лидерът на БСП каза: „Нека да кажат на кой граничен пункт са взели тази проба и кога, защото ни е омръзнало да слушаме декларации, които изобщо не отговарят на действителността. Вие също сте свидетели – приемаме хубави закони, приемаме решения – контролът по изпълнението на тези закони е нулев. И сега да кажем, че трябва да има лаборатории – в други ден ще видите, че няма лаборатории. И вероятно зад това стоят някакви интереси“, заяви Корнелия Нинова.

От години ние от БСП настояваме по-голяма част от земеделските субсидии да се вземат от зърнопроизводителите и да се дадат на производителите на плодове, зеленчуци, мляко и месо, за да гарантираме българско производство.

Правителството предаде българския национален интерес, а не на 5-6 богаташи, които Борисов си отгледа – БСП от години настоява за промяна на сбъркания модел на земеделие.

Епицентър

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *