Хасан Азис: Независимостта е висша ценност, само чрез нея можем да съществуваме пълноценно като нация

Нов живот

Висока чест и силно вълнение за всеки български гражданин е да говори за 22 септември – денят, в който през далечната 1908 година е обявена новата независима европейска държава България. Денят, който увенчава националните усилия на деветнадесети век за свободна и независима България, каза в приветствието си на общоградското тържество в Кърджали по случай Деня на Независимостта на България кметът на общината доц. д-р инж. Хасан Азис.

Едва ли сред нас има гражданин, който дълбоко не е убеден, че независимостта е висша ценност – национална, политическа, държавна. Само чрез нея ние можем да съществуваме пълноценно като нация, чрез тази ценност всеки народ търси и намира своята държавна идентичност. Независимостта е и висша гражданска ценност. Само общност от свободни граждани може да изрази и спечели национална кауза, като независимостта. Независимостта е тази, която предава реална плътност на модерния възглед за европейска общност. Само истински независими държави могат да градят мощен Европейски съюз, само независимите държави могат да уважават и зачитат, както своята, така и чуждата независимост, изтъкна още в словото си кметът.

Вече повече от едно столетие независимостта е извор и основание за национално самочувствие. В този тържествен ден нека изпълним душите и сърцата си с гордост от ценното дело на тогавашните български държавници, нека им бъдем достойни потомци с умението сами да творим историята си, редом до независимите европейски държави, подчерта още доц. д-р инж. Хасан Азис.

🔽Последвайте ни и в Facebook🔽

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *