Протестът: И днес блокада на АМ „Тракия“ и „Хаинбоаз“ Очаква се енергетици да затворят и АМ "Струма"

Иднес протестиращите миньори и енергетици ще блокират магистрала „Тракия“ край Стара Загора.

Вчера срещата им с премиера Николай Денков така и не се състоя, след отказа им да отидат в Министерския съвет. Отказ за разговори имаше и от страна на синдикатите и от ТЕЦ и мини „Бобов дол”.

Недоволните от сектора не са съгласни с териториалните планове за преход на въглищните региони и искат ясно разписан план за намаляването на мощностите на централите.

Остава блокадата и на „Хаинбоаз“, очаква се днес енергетиците от „Бобов дол“ да затворят и АМ „Струма“.
„Така няма да решим проблемите в енергетиката. Териториалните планове не затварят мини и ТЕЦ-ове. Тяхната цел е да привлекат 4 млрд. лева във въглищните региони чрез няколко различни европейски програми. Няма да има решения с протести и блокади, с волно или неволно подхранване на политически амбиции. Няма решения и като се блокира ежедневието на гражданите. Възмутително е, че протести на „Мини Марица-изток“ се организират от водач на листа за общински съветници в Община Стара Загора. Друг организатор е изявен активист на политическа партия. Безотговорни политически акции са маскирани като синдикални инициативи, те няма да помогнат на хората. Няма текст в териториалните планове, който да предвижда затваряне на въглищни централи. Те предвиждат осигуряване на бъдеще на хората в регионите за устойчиви работни места и модерни предприятия. Териториалните планове са предадени на последната възможна дата и трябва да получат одобрение от ЕК и всички държави членки до 31 декември тази година. Всички останали държави ги предадоха отдавна, ние сме последни. Имаме точно два месеца за преговори, очакваме синдикатите за разговор по същество, за да подготвим аргументите и да поставим исканията си“, заяви вчера Денков.

dnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *