Путин: войната в Украйна е за „принципи“, а не за територия

  • Путин се опитва да оправдае бруталната си война

В реч на Валдайския форум в Сочи държавният глава на Руската федерация Владимир Путин подчерта, че войната в Украйна не е конфликт за територии, а за „принципи“, предава американският телевизионен канал CNN.

„Кризата в Украйна не е териториален конфликт и искам да го изясня. Русия е най-голямата държава в света по площ и ние нямаме интерес да завладяваме допълнителни територии“, обясни Путин в речта си на събитието, предаде Фокус.

„Десетки хиляди бяха убити, цели градове и села бяха заличени, а инфраструктура за милиарди бе унищожена от началото на инвазията на Путин в Украйна на 24 февруари миналата година. Междувременно руският президент се опита да анексира четири украински региона в нарушение на международното право, за да ги добави Кримския полуостров, окупиран от силите на Москва от 2014 година“, коментира телевизията.

Но в четвъртък Путин заяви, че Русия не се „опитва да установи регионален геополитически баланс“ в Украйна. Вместо това той отбеляза, че въпросът е „за принципите, залегнали в основата на новия международен ред“.

Отричането на тези принципи, един от които е „баланс в света, при който никой не може едностранно да принуждава или заставя другите да живеят или да се държат така, както му харесва на хегемонът“, е това, което причинява конфликти, категоричен бе Путин, „очевидно имайки предвид Запада“, подчерта медията.

Западните елити „има нужда от враг, за да оправдаят необходимостта от военни действия и експанзия“ и превърнаха Москва в такъв, продължи Путин в речта си.

Руският лидер е твърд привърженик на това, което той описва като „многополюсен световен ред“, насърчавайки структури като групата от нововъзникващи икономики БРИКС като противотежест на ръководените от САЩ и Запада институции.

Преди това той се опитваше да оправдае бруталната си война, като твърдеше, че стремежът на Украйна да се присъедини към НАТО е сериозна заплаха за Русия, че инвазията му е била мисия за „денацифициране“ на Украйна и подчерта, че Украйна е част от Русия, културно, езиково и политически. Той дори се сравнява с руския цар от XVIII Петър Велики, твърди CNN.

Украйна отхвърли тези аргументи и многократно увери, че няма да отстъпи никаква територия на Русия.

Снимкa: Shutterstock

Източник: fakti.bg

1 Отговор

  1. бабаяга каза:

    Много жертвен принципа, близък е до астартови времена, безволно и символично.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *