Лукашенко: САЩ тласкат Русия към използване на ядрени оръжия

Беларуският президент Александър Лукашенко заяви, че въоръжавайки Украйна, Съединените щати тласкат Русия към използване на ядрени оръжия, съобщи БГНЕС като цитира Си Ен Ен.

„Оставам с впечатлението – пак казвам, че това е мое мнение – че американците тласкат руснаците към използването на най-ужасното оръжие. Те въоръжават Володимир Олександрович Зеленски и неговата армия и осигуряват ракети с голям обсег. Дори ракети, способни да летят на 300 км.“, каза Лукашенко по време на посещението си във военен обект в района на Брест.

Лукашенко добави, че ако такава ракета удари руска територия, Москва ще трябва да отговори.

„Една такава атака дълбоко в руската територия и отговорът ще бъде колосален. Иначе защо са ни нужни тези ядрени оръжия?“, каза Лукашенко.

Според него разпалването на напрежението между страните може да доведе до ситуация, когато Русия „ще извади червения бутон и ще го сложи на масата“.

Той отбеляза, че „американците не се страхуват за безопасността си, защото са отвъд океана“.

Коментарите на Лукашенко дойдоха, след като руският президент Владимир Путин каза ден по-рано, че е възможно да се отмени ратификацията на договор, забраняващ ядрените опити.

Ден след коментарите на Путин, председателят на руската Държавна дума Вячеслав Володин заяви, че Съветът на Държавната дума „определено ще обсъди въпроса за отмяна на ратификацията на Договора за всеобхватна забрана на ядрените опити“ на следващото си заседание.

Източник: dnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *