Над 5000 са загиналите в Газа, обяви здравното министерство на анклава Вчера още 20 камиона с хуманитарна помощ са минали през египетския пункт Рафах

Израелската армия заяви, че се готви за „безмилостни атаки“ срещу Хамас. Според палестинското министерство на здравеопазването броят на жертвите в Газа вече е надхвърлил 5000, предава БНР.

Повече от две седмици продължават израелски въздушни удари, в отговор на нападението на Хамас срещу южен Израел, при което бяха убити над 1400 души. Две израелски жени бяха освободени в понеделник от Хамас, но групировката продължава да държи още над 200 заложници.

Освободените вчера са две възрастни жени, които са предадени на египетските власти на пункта Рафах – на границата на Египет с ивицата Газа. Хамас каза, че е освободил жените по „хуманитарни“ и здравословни причини. Израелските военни съобщиха, че провеждат ограничени рейдове в Газа с цел събиране на повече информация за местонахождението на държаните от Хамас заложници.

Групировката заяви, че е скрила заложниците в „безопасни места и тунели“ в Газа. Предполага се, че сред задържаните хора има малки деца, посетители на музикален фестивал, мирни активисти, възрастни хора и войници.

Високопоставен израелски военен заяви, че Израел няма намерение да ограничи своите удари по гъсто населената ивица Газа и подчерта, че армията е добре подготвена за наземно нападение. „Искаме да доведем Хамас до състояние на пълно унищожение“, каза генерал-лейтенант Херци Халеви.

Вчера още 20 камиона с хуманитарна помощ са минали през египетския пункт Рафах към ивицата Газа, където, според ООН, доставките на храна, вода и гориво остават критично ниски.

На фона на задълбочаващата се хуманитарна криза в Газа френският президент Еманюел Макрон пристига днес в Тел Авив, за да се срещне с израелския премиер Бенямин Нетаняху. Очаква се двамата да обсъдят подновяването на мирния процес за създаването на палестинска държава.

В Ню Йорк по-късно днес ще се проведе министерска среща на Съвета за сигурност на ООН относно ситуацията в Близкия изток, в която ще участва и държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън.

Източник: epicenter.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *