Гладиаторски битки и римски любовни ритуали пресъздават в Националния исторически музей на Румъния

ладиаторски битки имат възможност да видят жителите и гостите на Букурещ този уикенд. Те са част от програмата на дако-римския фестивал, който се провежда за трети път, съвместно с Асоциацията Terra Dacica Aeterna, под колоните на главния вход на Националния исторически музей в румънската столица.

В рамките на събитието се пресъздава и ритуал, известен като римско заклинание за любов (Carmen amoris).

“Девойка, която се е скарала със своя любим, връзва на олтар панделка, а след това и бял, червен и син конец. До олтара слага съд с билки, в който добавя глина, брашно и зелени листа. Взима чифт дрехи на своя любим и ги заравя под прага на вратата на дома, а след това хвърля зад гърба си сместа от олтара, за да си върне обичта му”, разказват за БТА организаторите на фестивала.

Римски легионери, дакийски и сарматски войни предизвикат малки и големи да се включат в различни състезания за стратегия или логика и позират до тях за фотосесия.

Посетителите ще открият и интересни древни забавления и игри като „прародителя“ на таблета, древен „пъзел“, свързан с математическия произход на танграма, първата форма на криптиране на съобщенията, зарове от животински кости, вариации на играта шах с командири, защитавани от войници, билярд с орехи и баскетбол с елхови шишарки.

В импровизирани занаятчийски работилници жителите и гостите на Букурещ могат да видят как са се правели ризници, да научат как са се обработвали кожа, кост, дърво и мрамор, да изработят дакийски вълк от глина, да секат монети, да опитат старинни ястия по автентични рецепти или да плетат чорапи по стара технология.

“Първите плетени чорапи датират от 300 – 500 г. сл. н. е. Открити в Египет, те са били с разделени пръсти и са се носели със сандали”, разкриват за БТА организаторите на фестивала.

Събитието продължава до понеделник и е с безплатен вход.

БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *