Ердоган нарече Израел „окупатор и военен престъпник“, израелските дипломати напускат Турция

Ден преди 100-годишния юбилей на Турската република на старото летище на Истанбул се събра вероятно най-многолюдният митинг в света в защита на палестинците, на който президентът Реджеп Тайип Ердоган нарече Израел окупатор и извършващ военни престъпления от три седмици.

Повтарянето на вече известната негова позиция бе възприето на първо място като жест към неговите симпатизанти от ислямистките среди в Турция, но Израел реагира веднага. Министърът на външните работи Ели Коен заяви, че отзовава дипломатическите представители на страната в Турция, „за да се направи преоценка на израелско-турските отношения“. Посланик в Анкара е Ирит Лилиан, която пристигна на поста след мисия като посланик в София.

Ердоган говори пред море от стотици хиляди хора, над които се развяваха много турски и палестински знамена. В едночасова реч той повтори твърдението си, че Хамас не е терористична организация, докато премиерът Бенямин Нетаняху е терорист и описа Израел като окупатор. Част от корените на неговата Партия на справедливостта и развитието са в организацията Ислямски братя, от която произхожда и „Хамас“.

Според очевидци множеството е скандирало „Турската армия – към Израел“, а Ердоган е казал „Може неочаквано да дойдем всяка нощ“.

Дневник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *