Гърците биха искали да живеят до 103-годишна възраст, показват данни на социологическо проучване

Един на всеки двама гърци смята, че идеалната възраст, до която би искал да стигне, е 103 години, показва социологическо проучване за дълголетието на агенция NN, цитирано от гръцката агенция АНА-МПА.

В проведеното проучване участващите гърци смятат, че въпреки това възрастта, до която ще живеят, е 82 години.

Данните показват, че възрастта, на която някой се счита за възрастен в Гърция, е 74 години, а възрастта, на която трябва да се пенсионират хората, е 61 години.

Шейсет и девет процента от гърците нямат търпение да живеят по-дълго, а петдесет процента от тях вярват, че са подготвени за по-дълъг живот.

Според анкетираните не е важно само да живееш колкото се може повече години, но и да можеш да се насладиш максимално на живота. Гърците смятат следните пет фактора като основни параметри за дълъг живот: добро здравословно състояние, пари и финансова сигурност, сила за адаптиране, цел в живота, както и пенсиониране.

Седемдесет и осем процента от гърците търсят начини за намаляване на стреса с цел да живеят повече. 22 процента заявяват, че през повечето време са безгрижни, докато над половината млади хора намират трудност да се адаптират в ритъма на съвременния бърз начин на живот.

Седемдесет и два процента от гърците чувстват, че са част от общността, към която принадлежат, и на един от всеки трима му харесва да завързва разговор с непознати хора, които среща през деня.

Проучването е преведено в периода януари-февруари тази година и в него са участвали 1284 гърци.

Източник: bta.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *