Милан Миланов: От  ДПС не могат да управляват Кърджали така, както ни го заявяват От една страна не им достига капацитет, а от друга – превърнаха в правило устройването на свои хора на работа

  • Много се надявам кметът Ерол Мюмюн като нов човек във властта да се опита да промени нещата, да се реализира професионално
  • Ако Делян Пеевски продължава да се налага така, може да помогне за решаването на наши проблеми, да осигури финансиране на неотложни проекти

Милан Миланов заема поста кмет на община Кърджали в периода 1990-1991 година като част от Временната управа. Той е първият градоначалник след промените на 10 ноември 1990 г. След това е бил общински съветник четири мандата. Ръководил е общинската и областната структури на БСП дълги години.

На първите демократични избори през 1991 година се кандидатира за кмет, но губи от представителя на ДПС Иво Саралийски.

Интервю на Валентина ИВАНОВА

– Г-н Миланов, сигурно след всеки местен вот се връщате назад във времето, когато бяхте кмет на общината. Как четете политическата картина днес?

– От първите местни избори, с едно изключение от 1999 до 2003 г., когато Румен Димитров от СДС беше кмет, община Кърджали неизменно се управлява от Движението за права и свободи. В мандата на Румен Димитров общинските съветници на ДПС в местния парламент бяха на ръба на мнозинството. През останалото време, освен кмет, Движението има и 50% плюс 1 гласа и нагоре в общинския съвет. С две думи, отговорността за управлението през последните 34 години изцяло лежи върху плещите на ДПС.

– Това, че кметът и мнозинството са от една партия, би трябвало да улеснява управлението и решаването на местните проблеми…

– Кърджали се развива по отношение на жилищното строителство, но по всички други показатели изостава много сериозно. Например: техническата и социална инфраструктура са в изключително лошо, бих казал, отчайващо състояние. Видно е от всички как изглеждат основните улици в града, тротоарите, зелените площи и парковете, чистотата…

Мнозина кърджалийци-симпатизанти на ДПС не са доволни от състоянието на града и начина на управление през последния мандат. Въпреки това, като гледам резултатите, гласуват въпреки всичко за своите хора, което води до чисто етнически вот. Разбира се, това не е незаконно, но дали е етично и европейско? Дали е в полза на града, когато една партия, независимо коя е тя, получи толкова голяма безконтролна власт, а да прави каквото си иска и да не оправдава очакванията на жителите.

– Вие бяхте и директор на Дружество ВиК, в което община Кърджали има голямо дялово участие. Защо толкова години не се решава проблемът с пречиствателната станция?

– Пречиствателната станция от години работи само за жителите на левия бряг на реката, защото не е построен още дюнкерът, отнесен навремето от една приливна вълна под Ардинския мост. Всъщност отпадните води на кварталите «Възрожденци», «Гледка» и «Веселчане» се изливат в язовира непречистени. Извършва се грубо нарушение и беззаконие, защото ВиК събира пари от всички жители на Кърджали за отвеждане и пречистване на отпадните води, но само част от потребителите получават услугата, за която плащат. Освен това, доколкото съм информиран, самата пречиствателна станция не работи никак добре – редица съоръжения са излезли от строя.

– Как се промени политическото влияние на партиите в региона на последните местни избори?

– Тенденцията за укрепване и разширяване на влиянието на ДПС през годините се запазва. Тя обаче не е благоприятна, защото Движението показва, че не може да управлява Кърджали така, както заявява – да го превърне в привлекателно място за живеене и да върне нашите сънародните от чужбина и от големите градове. От една страна, не им достига капацитет, а от друга – превърнаха в правило устройването на свои хора на работа и сключването на не много чисти сделки и договори.

За съжаление пада подкрепата за политическа партия ГЕРБ, която сега излъчи само 5 общински съветника в Кърджали, а имаше 11. Много ми е болно, че моята БСП също падна до трима съветници – това никога преди не се е случвало. ПП-ДБ удвоиха резултата, макар за мен да е енигма какви структури имат в общината. Смятам, че единствено «Демократи за силна България», ръководени от Радослав Милев, показват работа и развитие и на тях се дължат гласовете на изборите.

– Бихте ли коментирали феномена «Възраждане»?

– През годините видяхме Жорж-Ганчевци, Волен-Сидеровци, Валери-Симеоновци и други бързо изгряващи и бързо залязващи политически формации. «Възраждане» е подобна, макар националният им лидер Костадин Костадинов да е по-опасен. Той говори добре, има някаква харизма и успява да заблуди много хора. «Възраждане» може да постигне по-голямо влияние от «Атака», но едва ли ще застраши демократичния политически процес в България. Техните искания за излизане от Европейския съюз, за напускане на НАТО и референдум за еврото са чист популизъм, защото няма как да станат.

– Оптимист ли сте за бъдещето на Кърджали?

– Аз съм оптимист по принцип, но напоследък оптимизмът ми е сведен до нулата. ДПС, независимо от персоните които издига, управлява по един и същи начин. Манталитетът на техните хора е еднакъв. Много се надявам кметът, като нов човек във властта, да се опита да промени нещата, да се реализира професионално. Дано прояви желание, а и екипът му да има качества и възможности за това.

– Важно ли е за местната власт кой управлява държавата?

– Държавната власт може да подкрепи местната в решаването на важни за  региона проблеми. Сега виждаме как държавата се управлява в сянка от Делян Пеевски и той поема известни ангажименти. Ако продължава да се налага така, може да помогне за решаването на някои наши проблеми, да осигури финансиране на неотложни проекти. Подобно действие би било от полза за всички кърджалийци. За всички са ясни неотложните въпроси, сред които е  състоянието на булевард «Беломорски» и изграждането на околовръстния път. Въпреки няколкото мандата на ГЕРБ, Цвета Караянчева, депутат и председател на парламента, не успя да помогне за изграждането на обходно трасе. В същото време нейният съпартиец Томислав Дончев издейства средства и Габрово си изгради околовръстен път. Днес ние не знаем на какъв етап е проектът на обходен път на Кърджали, ще го има ли или не?

 

2 Отговори

  1. Анонимен каза:

    На думи голи не вярваме, Ти каква следа остави след себе си? Затова БСП е на този хал! Интриги, манипулации, машинации, патриотарство…..!

  2. Анонимен каза:

    Цял живот на гърба на кърджалийци, сега пенсия, софията. Що е то?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *