Заявените пътноподдържащите машини в Кърджали са с 20 на сто по-малко, а първият сняг идва Областният управител Никола Чанев свика службите, отговорни за зимната подготовка

Нов живот

Областният управител Никола Чанев свика спешна среща на службите, отговорни за зимното поддържане и снегопочистване във връзка с прогнозата за рязко влошаване на времето през почивните дни, съобщават от пресслужбата на областна администрация.

Имам уверението на общинските кметове, че хора и техника по места са в готовност да реагират при евентуално заснежаване на пътищата, очаквам държавните институции и фирмата, поддържаща републиканската пътна мрежа, да действат адекватно при евентуално усложняване на обстановката вследствие на очакваните от синоптиците валежи от дъжд и сняг. Няма да допусна сценарий като този в Бургас, където дружеството, отговорно за състоянието на РПМ не изпълни ангажиментите си, позволи да бъдат затворени основни пътни участъци и да бъдат блокирани ключови артерии, а договорът му с АПИ бе моментално прекратен, закани се Чанев.

МВР разполага с достатъчно екипи на терен в случай на нужда от ограничаване и пренасочване на движението, паралелно текат регулярни проверки на МПС за шофиране в зимни условия, докладваха от КАТ Пътна полиция. Много водачи погрешно  смятат, че зимните гуми са необходими само при сняг, без да отчитат въздействието на ниските температури, твърдят експертите.

Областният управител настоя да се обърне внимание на камионите без грайфери и на трафика през Маказа, откъдето често гръцки автомобили влизат у нас необорудвани за зимата.

Директорът на ОПУ инж. Иван Гавазов бе категоричен, че трябва да се осигури 24-часов контрол на основните пътни артерии – път 1-5 през бул. „Беломорски“, Кърджали- Асеновград през Паничково и трасето Кърджали-Мост, което поема целия тежкотоварен трафик. Той акцентира и върху своевременното обработване на заснежените пътища, за да не стигне до обледяване при минусови температури. Притесненията му са, че тази година заявените по план пътноподдържащи машини са с 20 на сто по-малко от преди.
От фирма „Пътстройинженеринг“ заявиха, че е извършено пълно сезонно обслужване на техниката с оборудване, осигурени са достатъчно шофьори, както и наличности от сол и пясък.

От страна на Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ имат готовност да реагират при необходимост от извличане на закъсали коли и извозване на хора, поддържат комуникация с горските стопанства, наблюдателните пунктове по места следят промяната в обстановката. Разчитам на оперативност и адекватни действия от всички институции, за да сведем до минимум риска от инциденти, заключи Никола Чанев.

🔽Последвайте ни и във Facebook🔽

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *