Ученикът Тихомир Филипов участва в битката за общински съветници в Кърджали, защо го направи Защото политиката е станала непонятна за младите, никой не говори на техния език, а това води до ниска избирателна активност – отговаря най-младият в страната участник в местните избори

  • Никой не иска мнение от нас при подготвяне на проекти. На сайта на общината са публикувани документи, написани от адвокати за адвокати – един 18-годишен не може да ги разбере

Интервю на Валентина ИВАНОВА

Тихомир Филипов беше най-младият участник на последните местни избори на 29 октомври 2023 г., не само в Кърджалийско, а и в цялата страна.

Беше поставен на 8-мо място в кандидатската листа за общински съветници, издигнати от Коалиция ”Продължаваме промяната-Демократична България“ в община Кърджали.

Тихомир по време на предизборната кампания с Никола Минчев

Тихомир е ученик в 12-ти клас в СУ „Отец Паисий“.

 

  • Тихомире, как един ученик реши да се включи в местните избори? През кратката история на демокрацията няма такъв случай в Кърджали.
  • От една страна, благодарение на доверието на „ПП-ДБ“ получих шанс да участвам. От друга, се включих защото смятам, че политиката е станала много непонятна за младите хора. Никой от политиците не говори на техния език, което води до ниска избирателна активност. Тя е ниска като цяло в страната, но сред тази възрастова група е особено ниска.
  • Как твоите съученици и учители реагираха на твоето включване в кандидатската листа?
  • Коментарите пред мен бяха позитивни. Усещах подкрепата им през цялата кампания. Това, че не успях да вляза в местния парламент, не ме разочарова – не съм имал високи очаквания.
  • Вероятно интересите ти в областта на политиката и историята са били определящи, за да предприемеш подобна крачка?
  • Историята ми е силен предмет. Оценките ми са отлични. Влизам с удоволствие в часовете по история и гражданско образование. Определено имам интереси в областта на политиката и политологията, дори обмислям да кандидатствам политически науки или международно право.
  • Чувстваш ли се по-различен от твоите съученици, по-смел, че реши да участваш в изборите?
  • По-скоро се чувствам по-малко отчужден от политическия живот и събитията. Забелязал съм, че с младите хора не се коментират правилните теми или пък се коментират, но не по правилния начин, така че да грабнат вниманието им.
  • Беше ли ти интересно по време на предизборната кампания? Срещна ли се със свои връстници, за да чуеш как искат да изглежда Кърджали, какво да се направи, че да живее младежта по-добре и да не напуска града?
  • Проведох много срещи и разговори. Основните проблеми на града са видни за всички кърджалийци. Младите хора изтъкват липсата на обществени пространства за тях – спортни съоръжения, игрища, зелени територии за отдих и забавления, велоалеи. Освен това, няма прозрачност как властта разходва обществените средства, та те не достигат до младежта. Няма информация за програмите, касаещи младежките дейности. Никой не иска мнение от нас при подготвяне на проекти. На сайта на общината са публикувани документи, написани от адвокати за адвокати – един 18-годишен не може да ги разбере.

Гласува за общински съветник

Връстниците ми споделиха още, че преди картите за пътуване в градския транспорт бяха безплатни за учащите се, а сега дават само отстъпка в цената. Това натоварва родителите, особено когато в семейството има повече от един ученик.

Винаги е активен в дискусии и обсъждания

 

  • Какви са плановете ти за бъдещето? Ще участваш ли отново в политиката или ще се отдадеш на образованието?
  • Сега ще наблегна на подготовката си, защото искам да завърша висше образование. После ще мисля за по-далечни планове.
  • Ще се върнеш ли в Кърджали, след като завършиш университет!
  • Ще видим.

🔽Последвайте ни и във Facebook🔽

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *