В Аляска са разбити рекордите по снеговалежи за САЩ. Какви са рекордите по света и у нас Снегокалипсис по снимки на НАСА

Зимното време влезе в пълна сила не само у нас, но и в Южна централна Аляска през 2023 г.

Анкъридж регистрира най-снежния си ноември от началото на воденето на отчети през 1953 г. – и достигна тази граница малко след средата на месеца. Освен това близкият планински проход се доближи до националния рекорд за 24-часов снеговалеж.

Сателитните изображения показват драстични промени

Изображенията по-долу улавят прехода към зимата в и около най-големия град в Аляска. Те са получени от MODIS (Спектрорадиометър за изображения с умерена разделителна способност) на спътника Aqua на НАСА на 26 октомври (вляво), преди да е паднал значителен сняг над Анкъридж и на 19 ноември (вдясно), два дни след като натрупа достатъчно сняг, за да се постави нов месечен рекорд. Към този момент наземните измервания в офиса на Националната метеорологична служба в Анкъридж са регистрирали 993 милиметра снеговалеж през ноември, надминавайки предишния рекорд от 985 милиметра от 1994 г.

Интензивни снежни бури и тяхното въздействие

Голяма част от снега – около 500 милиметра – пада по време на буря, продължила от 8 до 10 ноември. Поставени са нови денонощни рекорди за снеговалеж за 8 и 9 ноември по време на тази буря. Това причинява прекъсване на електрозахранването, лоши пътни условия и затваряне на офиси, според новинарските съобщения. Друга буря, при която пада още близо 23 мм на 13 ноември, добавя още затруднения и училищата преминават към дистанционно обучение за няколко дни.

Екстремни снеговалежи в планинските райони

В отдалечените планински райони се наблюдава много повече снегонатрупвания. Проходът Томпсън в планините Чугач, на около 220 километра източно от Анкъридж, според съобщенията е получил 1,8 метра нов сняг на 8 ноември.

Това количество, измерено в едно от най-снежните места в щата, се доближава до вековния рекорд на САЩ за снеговалеж за период от 24 часа. Силвър Лейк, Колорадо, все още държи първото място от април 1921 г., когато 1,9 метра сняг падат в Скалистите планини.

Абсолютни рекорди за снеговалежи

Най-големият общ сезонен снеговалеж

Невероятните 28,96 метра (няма грешка в десетичната запетая!) са регистрирани в ски зоната на връх Бейкър (Mount Baker) (1280 м надморска височина) в щата Вашингтон през снежния сезон от 1 юли 1998 г. до 30 юни 1999 г. Това е най-обилният снеговалеж, регистриран за сезон за което и да е място според NOAA.

Рекордите на България

Според форума stringmeteo.com рекордът за планински станции е на х. Вихрен – 4,72 метра от 1950 г., което е абсолютен рекорд за цяла България.

Рекордът в равнинната част на България се държи от квартала на Русе „Образцов чифлик“ – 1,70 м на 23.02.1954 г.

Източник: Snowpocalypse Now: Anchorage Smashes Snowfall Records, NASA Earth Observatory

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *