Писателят Юлий Йорданов гостува на паисиевци с „Перлата на перото“

В Средно училище „Отец Паисий“- Кърджали продължават творческите срещи, които са част от 110-те юбилейни инициативи, свързани със 110-годишнината на школото.

Вчера на „Паисий“ гостуваха писателят Юрий Йорданов и поетът драматург    Александър Хаджихристов, а темата на събитието бе „Жените в българската литература – Яна Язова“.

    Поет, публицист и литературен критик, дълги години Йорданов изследва делото на  талантливата си съгражданка Яна Язова и събира труда си в две книги за нея –  „Съдба, прободена от перото”, излязла през 2013 година, и „Перлата на перото“, която представи днес пред учениците на „Паисий“.

Актовата зала на училището бе изпълнена с гимназисти, които бяха запленени от увлекателния разказ на писателя за  Яна Язова – за това как се е запознал с личността и творчеството на Яна Язова в деня на нейното погребение, за това как се е родил псевдонимът й, за фактите около романа й за Васил Левски и каква е родствената й връзка с него.

  Юрий Йорданов и Александър Хаджихристов бяха представени на аудиторията от Петър Хаджинаков – дългогодишен преподавател по литература във филиал „Любен Каравелов“ – Кърджали, автор на художествени текстове и литературна критика. Сред гостите  на  събитието бе и поетесата Христина Въчева – вече ментор, вдъхновител и приятел на паисиевци.

🔽Последвайте ни и във Facebook 🔽

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *