Парламентът окончателно забрани бездимните ароматизирани цигари Забраната е обвързана с по-строги правила на Европейския съюз от 2022 г.

От 1 януари 2024 г. окончателно влиза в сила забраната за продажба на бездимни ароматни цигари. В това число влизат нагреваеми тютюневи изделия с характерни вкусово-ароматни качества или съдържащи овкусители, в която и да е от съставните им части, като филтри, хартия, опаковки, капсули или други технически елементи, даващи възможност за промяна на техния мирис или вкус, или на интензитета на техния дим. Единствено от “Възраждане“ гласуваха “против“ законопроекта.

Забраната е обвързана с по-строги правила на Европейския съюз от 2022 г., с които страната ни трябва да се съобрази. България беше застрашена от санкции, тъй като се забави с въвеждането на европейската директива в закона за тютюна и тютюневите изделия.

Със законопроекта се предвижда и изделия, съдържащи никотин, също да попаднат в обхвата на забраните за предлагането и продажбата. Забранява се и радио и телевизионната реклама за популяризиране на електронни цигари, контейнери за многократно пълнене и течности, съдържащи никотин.

ЕС посочва заплахите от ароматизирания тютюн през 2014 г. заради привлекателните вкус и аромат, които го замаскират. Европейската комисия пък публикува пазарно проучване, с което следи продажбите на нагреваеми тютюневи изделия. Резултатите устанивяват, че продажбата на нагреваеми тютюневи изделия се увеличава от 900 милиона до 20 000 милиарда между 2018 г. и 2020 г. във всички страни членки. Много държави от ЕС почти не предлагат нагреваеми тютюневи изделия през 2018 г., но продават стотици милиони от тях през 2019 и 2020 г. През 2018 г. Унгария продава 3000 подобни цигари, а до 2020 г. отбелязва годишни продажби от 289 милиона. Страни като Полша, Чехия, Германия и Италия имат подобен модел.

СЕГА.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *