Читалището в Ардино става модерна сграда за кино и театър Одобреният проект на общината е за над 409 хиляди лева

Валентина ИВАНОВА

Община Ардино ще получи над 409 хиляди лева за обновяване на Народно читабище „Родопски искра 1921“ по програмата за устойчиво енергийно обновяване сграден фонд в областта на културата.

Планираме цялостна реконструкция на читалището. То ще бъде пригодено за кино и театър, ще се превърне в една модерна сграда, в която да се разгърне още по-богата културна дейност, обясни за «Нов живот» инж. Изет Шабан, кмет на община Ардино.

Със средства по същата програма ще бъдат внедрени мерки за енергийна ефективност в повече от 60 народни читалища в страната. Сред тях са и народно читалище „Обединение 1913“ в Кърджали, Дом на културата и читалище „Нов живот-1926“ в Момчилград.

Над 188 млн. лв. ще бъдат вложени в ремонт и мерки за повишаване на енергийната ефективност на спортни и културни институции в цялата страна. Средствата ще бъдат инвестирани чрез Министерството на регионалното развитие и благоустройството, което е Структура за наблюдение и докладване по инвестиция „Подкрепа за обновяване на сградния фонд“ от Националния план за възстановяване и устойчивост, финансиран от ЕС.

Одобрени са 112 предложения за сгради на културата и изкуство и 41 проекта за сгради за спорт.

                                                                                                                                                                                                  🔽Последвайте ни и във Facebook 🔽

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *