Младите екскурзоводи от Славейков издадоха наръчник Завърши проектът за обучение, подкрепен от Фондация „Америка за България“

Нов живот

„Наръчник на екскурзовода“ е теоретично помагало за начинаещи и бъдещи екскурзоводи, издадено в подкрепа на техните усилия да бъдат добри в работата си. Четивото е вдъхновено от 15-те обучени млади екскурзоводи по проекта „Обучение на ново поколение предприемачи в туризма в Източните Родопи“. Проектът е на Училищно настоятелство „Пробуда“ и се осъществява с финансовата подкрепа на фондация „Америка за България“.

Обучението на младите екскурзоводи приключи преди около три месеца. Лицензираният екскурзовод и педагог Георги Кючуков проведе планираното обучение, съставено от теоретична и практическа част, на младежи, желаещи да се отдадат на тази толкова важна за туристическия бранш професия и да останат в родния край. Те получиха съответните сертификати и ако имат желание, могат да продължат самостоятелно към полагане на изпит пред комисия в Министерството на туризма и да придобият правоспособност за упражняване на професията екскурзовод. Една от целите на проекта е и да привлече вниманието върху качеството на обслужване на туристите и осигуряване на неговата адекватност от лицензирани доказани професионалисти.

Наръчникът на екскурзовода включва няколко глави, даващи съвети как да се упражнява тази дейност по най-добрия начин. „Как да започнем?“, „Кои са най-важните неща при практикуването на професията екскурзовод?“, „Как трябва да се държи един екскурзовод?“, „Какво не трябва да прави един екскурзовод?“, „Уроци по първа долекарска помощ“, „Тайната как да бъдеш екскурзовод…“ са заглавията на отделните глави. Текстовете са по предложение на самите млади обучаеми по проекта, а финалната редакция е на екипа по осъществяването му.

Наръчникът бе представен пред съмишленици на младите екскурзоводи на брега на язовир Кърджали. Тези от тях, които успяха да присъстват, получиха своя екземпляр. Малката компактна книжка е на разположение на всеки желаещ в архива на УН „Пробуда“, а няколко екземпляра са изпратени на Юлиана Дечева – програмен директор „Културно-исторически и природен туризъм“ към фондация „Америка за България“ – финансиращия орган на проекта, с чието съдействие и лично участие бе осъществен този полезен за младите хора на Кърджали проект.

Наръчникът завършва с думите: „Накратко – знание, отношение, настроение! Това са трите думички, които екскурзоводът не трябва да забравя, за да е полезен. И… за да го помнят!“

 

 

 

 

 

🔽Последвайте ни и във Facebook 🔽

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *