МВР шефът поиска две оставки заради трагедията в Стара Загора Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов свика извънредно съвещание на директорите на Главните и Областните дирекции на МВР в страната

Поводът за срещата бе случаят в Стара Загора, при който 58-годишен мъж загина след полицейско преследване. Калин Стоянов поиска две оставки във връзка с трагедията. Той настоя за освобождаването на двама висши ръководни служители от ОДМВР-Стара Загора. Това са заместник-директорът, който към момента на събитието е замествал директора на областната дирекция и на началникът на охранителна полиция.

По време на срещата бяха отчетени и пропуски, върху които е необходимо да се обърне специално внимание. Министърът разпореди анализ на цялата нормативна база, свързана с обучението и подготовката на състава. Целта е да се повиши качеството на обучението, неговата интензивност и системност, както и последващия контрол.

Според Стоянов е необходимо да се промени коренно подходът на полицаите на терен към гражданите и да са пример за човешко отношение.

Ръководството на МВР предприема необходимите действия полицейските автомобили да са оборудвани с камери, а всички полицейски служители да имат т.нар. боди камери. Освен това се засилва дейността на Института по психология, с оглед вземане на точни решения в кризисни и рискови ситуации и ще се наблегне на ежеседмични занятия с полицейския състав.

Главният секретар на МВР Живко Коцев бе категоричен, че няма да има толеранс към проявите на непрофесионално отношение. Ще сме безкомпромисни при липсата на управленски контрол, добави той.

Източник: news.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *