Гавра с „Русалка“ в центъра на Кърджали (ВИДЕО) Това стана, става и днес пред очите ни – съсипването на един от символите на града

Валентина ИВАНОВА

Мнозина кърджалийци имат прекрасни спомени от ресторант „Русалка“. Бързо след откриването му през 1962 година, той се превръща в любимо място за малки и големи. Сред постоянните посетители са цели семейства и големи приятелски компании.

Автори на проекта са арх. Атанас Мошев и арх. Атанас Кумчев, а конструктивната част е дело на инж. Тодор Таксиров, всички от Териториалната проектанска организация в Кърджали.

Наред с просторните зали и откритата лятна градина, акцент в проекта е скулптурата на момиче с делва, т.нар. Русалка, дали името на целия комплекс. Тя е монтирана в предната открита част, вдясно от входа на заведението, а пред нея е изграден малък басейн. В нвего се излива водата от делвата, която жената държи в ръце. Голото тяло излъчва елегантност и се вписва идеално в общото архитектурно решение, а постоянно течащата вода разхлажда посетителите в горещите летни дни и вечери.

По-старите кърджалийци добре помнят и дългогодишната управителка на ресторанта Радка Паликарова. Разказват, че е била пишкин жена, хващала за яката пияниците и направо ги изхвърляла навън.

Днес фигурата на русалката изглежда доста тъжно и гледката й предизвиква разочарование от пораженията на времето и безхаберието.

След 1990 година прословутият ресторант нееднократно сменяше наемателите и собствениците си и всеки от тях правеше съответните „подобрения“ в архитектурната среда и визията на заведението. То бе прекроено на малки помещения, в които се настаниха различни магазинчета и закусвални, дюнерджийници и кебапчийници. Така изчезнаха атмосферата и уюта. Култовата женска фигура бе повредена, след като бе местена няколко пъти. Дъното на делвата вече липсва, арматура стурчи от нейния ляв крак, а пукнатините на лявата й ръка са грубо замазани с цимент. Заличено бе и езерцето пред скулптурата, покрито е с големи гнайсови плочки.

Още един символ на Кърджали е тръгнал към небитието, заради безхаберието на днешния човек, който не държи нито на миналото, нито на красотата.

Безнаказано изчезнаха и други скулптури, обогатяващи градската среда. Така с всеки изминал ден се променя обликът на града. Но дали е към по-добро?

                                                                                                                                                                                               Последвайте ни и във Facebook 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *