Дават печено прасенце на Трифониадата в Златоград Публиката посочва кой винар да го получи

  • 16-тото издание на традиционния празник на виното ще се състои на 17 февруари

Валентина ИВАНОВА

За 16-та поредна година през месец февруари Етнографският комплекс в Златоград организира празника на виното „Трифониада“. Събитието е първо в културния календар за 2024 година.

На 17 февруари 2024 /събота/ от 11 часа на мегдана в Стария град ще се проведе ритуала по зарязване на лозята. Това съобщи за «Нов живот» Александър Матушев, управител на Етнографския комплекс.

С нетърпение се очаква и конкурса „Най-добро вино за любители винопроизводители», където местни и гостуващи майстори на вълшебната течност ще имат възможност да представят свои продукти. Конкурсът традиционно се прави в две категории – Червено вино и Бяло/Розе. Шеф на журито ще бъде Стефан Георгиев, магистър инженер-технолог на виното и пивото с богат професионален опит и познания в сферата. Голямата награда – съд за ферментация и съхранение на вино с обем 200 литра ще бъде осигурена от  фирма „Томика Метал“ АД.

До момента са дали заявки за участие повече от 50 винари от цялата страна. Регистрацията и предоставянето на пробите ще се извършва в Археолого-етнографския музей от 16 февруари /петък/ до 10,30 часа на 17 февруари /събота/.

Желаещите да участват за „Наградата на публиката“ трябва да предоставят минимум 3 литра вино за дегустации от гостите. Публиката ще гласува за своя фаворит, а победителят ще получи специалната награда – печено прасенце, осигурена от Етнографски комплекс Златоград.
Както и в предишните издания празникът ще бъде пъстър, ще се вият кръшни хора и ще се лее много вино.

Последвай ни във Facebook

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *