Рекорден брой загинали в ивицата Газа Близо 25 000 убити от 7 октомври 2023 година досега

Броят на загиналите в ивицата Газа в резултат на израелските военни удари наближава 25 000, съобщиха от здравното министерство на палестинския анклав. „Броят на смъртните случаи в резултат на израелската агресия от 7 октомври миналата година се е увеличил до 24 927, а 62 388 души са били ранени“, се казва в изявлението.

Министерството на здравеопазването добави, че през изминалото денонощие в резултат на израелските действия в ивицата Газа „165 души са били убити и най-малко 280 други са били ранени“. Телата на някои от загиналите все още стоят под развалините на разрушени сгради и по пътищата на анклава, лекари и спасители все още не могат да стигнат до тях.

Ситуацията в Близкия изток рязко се влоши след проникването на бойци на Хамас от ивицата Газа на израелска територия на 7 октомври, което беше придружено от убийството на жители на гранични селища и залавянето на повече от 240 заложници, включително деца, жени и възрастните хора. Радикалите нарекоха тази атака отговор на действията на израелските власти срещу джамията Ал-Акса в Йерусалим. Израел обяви пълна блокада на Газа и започна ответни действия срещу ивицата и определени райони на Ливан и Сирия, след което обяви началото на сухопътна операция в анклава. Сблъсъци има и на Западния бряг.

Източник: факти.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *