С бурен дебат парламентът прекрати пълномощията на Десислава Атанасова, Борисов оглави ПГ на ГЕРБ

Парламентът прекрати пълномощията на Десислава Атанасова като народен представител. Оставката ѝ бе приета със 135 гласа „за“ от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС. „Против“ гласуваха 31-ма от БСП, ИТН и един от ПП-ДБ.

Доскорошният лидер на парламентарната група на ГЕРБ-СДС се оттегля от Народното събрание, след като беше избрана за конституционен съдия. Работата на депутатите започна с обсъждане на оставката на Атанасова, по която възникна бурен дебат.

Скандален тон зададоха от „Възраждане“ с декларация, в която призоваха президентът Румен Радев да не ходи в КС на клетвата на на Атанасова и Борислав Белазелков. Това предизвика Тома Биков от ГЕРБ – СДС, който каза от трибуната:

„Единственото обвинение срещу Десислава Атанасова е, че тя е била народен представител от ГЕРБ. Ние няма да позволим да се лустрират хора от ГЕРБ само за това, че се от ГЕРБ. Нямаме такава практика, няма и да имаме. Така че обвинението, че някой е член на ГЕРБ, за нас не е съществено. Даже не ни интересува кой как възприема членовете на ГЕРБ!“

„Това е политически избор, да, защото Народното събрание е най-политическата институция. В нея участват само партии“, посочи Тома Биков.

От „Възраждане“ възразиха, като попитаха защо може „политически“ Атанасова да отиде в Конституционния съд, но не може по същите критерии Николай Дренчев да е председател на комисията за контрол над службите.

„Днес на комисия по правни въпроси ще гласувате политическа лустрация срещу „Възраждане“ и господин Дренчев“, каза заместник-председателят на партията Цончо Ганев.

Десислава Атанасова беше лидер на парламентарната група на ГЕРБ-СДС в 5 поредни Народни събрания – 45-ото, 46-ото, 47-ото, 48-ото и доскоро в 49-ото Народно събрание.

В началото на заседанието депутатите приеха програмата за работа на парламента за тази седмица.

От парламентарната трибуна беше обявено, че Бойко Борисов става председател на ПГ на ГЕРБ-СДС, заместник-председатели са Деница Сачева, Теменужка Петкова, Рая Назарян и Румен Христов, секретар – Александър Ненков.

В дневния ред е също второто четене на изменения в Закона за държавната финансова инспекция и годишните отчети за дейността на Българската телеграфна агенция, включващи и финансови отчети за 2020 г., 2021 г. и 2022 г.

Като първа точка в петък депутатите ще обсъдят изменения в Наказателно-процесуалния кодекс.

Междувременно изборът на Атанасова и дългогодишния съдия Борислав Белазелков предизвика недоволство. За днес е насрочен и протест.

Вчера президентът сезира Конституционния съд срещу избора на двамата нови съдии. Един от мотивите на държавния глава е, че в решението на парламента е записан деветгодишен срок на мандата им при положение, че две години от него са изтекли.

Румен Радев призова също Атанасова и Белазелков да не полагат клетва, докато Конституционният съд не се произнесе по казуса.

Двамата нови съдии бяха избрани в петък, с гласовете на конституционното мнозинство – ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС.

Епицентър

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *