„Виваком“ и А1 вдигат цените И двата мобилни оператора посочват като причина инфлацията, "Йетел" засега отказва коментар

Абонатите на „Виваком“ няма да се зарадват на тази новина – сметките им ще се увеличат от следващия месец.

Компанията обяви, че ще актуализира тарифата си заради натрупаната инфлация за 2023 г. По данни на НСИ потребителските цени са се увеличили с 4.7% миналата година. С толкова ще поскъпнат и услугите на „Виваком“. Малко по-късно и от А1 потвърдиха, че ще направят индексация.

„Поради продължаващото нарастване на разходите за труд и доставка на стоки и услуги, на основание Общите условия на Vivacom от февруари 2024 г. цената на месечния абонамент за част от основните и допълнителните услуги ще бъде увеличена с натрупаната инфлация за 2023 г. – 4,7%“, обясняват от „Виваком“, откъдето вече започнаха да разпращат на клиентите си „честитки“ за повишението.

„Виваком“ изброява услугите, за които няма да има „актуализация“ заради инфлацията:

•Социални абонаментни планове и планове за хора с увреждания за мобилни и фиксирани гласови услуги (Smart S+, Optima 250, Инвалиди 160, Инвалиди 300, Ограничен).

•Услуги по договори с придобитите оператори:

– Цифрова кабелна телевизия” ООД (N3)

– „НЕТ1“ ЕООД (Net1)

– Телнет” ООД (Telnet)

•Нови тарифни линии, стартирани за продажба през 2023 г.:

– EON SAT LIGHT, FULL, PREMIUM

– неограничен 4G интернет за дома (Mobix XL)

– високоскоростен 5G интернет за дома и офисa

•Услуги, за които е подписано споразумение за нов срок на договора след 1 януари 2024 г.

Ще бъдат индексирани обаче цените за обаждания по дестинации за тарифни планове: Smart, Business Smart, Unlimited 2/10/50/ 100/150/300/MAX, VIVA FIX S/M/L, VIVAFIX Special и VIVACOM Ultra Fix.  Поскъпването ще се приложи за услугите, ползвани след 29 февруари 2024 г.

А1 също ще прави индексация, „Йетел“ засега мълчи

Пред БТА от A1 заявяват:

Нашите разходи са сериозно увеличени, което налага да извършим индексация на месечните абонаменти такси. Това е стандартна практика в ЕС, която е предвидена в договорите и съответно приложимите към тях Общи условия на нашите клиенти  Анализираме влиянието на инфлацията върху нашия бизнес, за да можем да вземем най-доброто решение за нашите абонати и за компанията. След като имаме готовност, ще уведомим нашите клиенти във възможно най-кратки срокове“.

От третия мобилен оператор „Йетел“ заявяват, че на този етап не биха коментирали темата.

СЕГА.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *