Пеевски: Защо прокуратурата не оповестява данни за проверки в президентството?

Председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски поиска официални отговори от главния прокурор Борислав Сарафов, главния секретар на МВР, и председателите на ДАНС и КПКОНПИ за разследванията за предполагаема корупция в президенството – или както той ги формулира, „касиерите на президента“ и „пътя на Копринката“.

Пеевски посочва поименно секретаря по вътрешна политика на Радев – Николай Копринков, както и съпруга на бившия служебен министър Весела Лечева – Сотир Ушев.

„Защо прокуратурата и службите не предприемат или не оповестяват данните за проверки и дела по случаи с висока обществена чувствителност, свързани с президентската администрация, въпреки многобройните медийни публикации и публично оповестени сигнали“.

 Това питане отправи тази сутрин към Главния прокурор, Главния секретар на МВР и шефовете на ДАНС и Комисията за противодействие на корупцията председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски.

Според Пеевски в обществото не трябва да остават съмнения за институционален чадър или прикриване на нарушения, свързани със злоупотреба с власт или корупционни практики, тъй като единствено по този начин държавата ще докаже своята евроатлантическа ценностна принадлежност и принципи.

Той настоява компетентните органи да информират за сигнали, данни и ход на преписки от последните три години, за които многократно е писано и говорено в публичното пространство.

Скандалните разкрития, заради които Пеевски определи президентството като “тъмна институция, пълна с много кеш” станаха известни като Кешгейт – пътят на Копринката на името на президентския съветник Николай Копринков.

Преди седмица Делян Пеевски обяви, че ще търси информация за “Пътя на Копринката” и т.нар. “Касиери” на президента, както и за ролята на Николай Копринков и Сотир Ушев по време на служебните правителства на Румен Радев.

Обществото има въпроси, а ние сме избрани от хората и аз задавам тези въпроси. Къде са тези дела и защо нищо не е съобщено, запита председателят на ПГ на ДПС.

Започваме да питаме по всички въпроси. Всичко трябва да е пред очите на хората. Тъмнината ще свърши, категоричен е Делян Пеевски.

Припомняме:

– Още на 23 януари 2024 Пеевски провокира Борислав Сарафов да даде информация за това дали прокуратурата разследва сигнали за корупция в близкото обкръжение на Румен Радев. Самият той обяви Президентството за „тъмна институция, пълна с много кеш“.

– В последните няколко години има множество медийни публикации за „Пътя на Конпринката“, включително данни, оповестени и от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.  

 “Контрабандата в страната в момента е достигнала чудовищни нива. Парите за пенсии се пренасочиха в село Труд по Пътя на Копринката”, каза на 9 октомври 2021 година Борисов. Борисов очевидно визира секретаря по вътрешна политика и гражданско общество на Румен Радев – Николай Копринков, бивш кмет на пловдивското село Труд,

Борисов издаде тогава още подробности за „Пътя на Копринката“.

“Контрабандата минава необезпокоявано през Варненската, Софийската и Пловдивската митница, а после всичко отива към село Труд. Елементарните назначения под опеката на Румен Радев също минават по „Пътя на Копринката“ в пликове”, каза лидерът на ГЕРБ.

– Вчера зам.-председателят на БСП Георги Свиленски заяви: 

„И ние знаем за кеша и за Копринката, но досега не е имало реакция, защото не се реагира на сигналите за далаверите и схемите, които сме подавали в прокруратурата, посочи той. Тишина!

Още преди време Нинова каза по отношение на служебните кабинети: Спрете да крадете!, припомни Свиленски. И даде пример за скандална продажба на държавен имот в кв. Изток, който, оценен за 2 300000 лева е продаден за 300 000 лева.

– Думите му бяха подкрепени и от проф. Румен Гечев: Имаме подозрения, че в президенството има корупция. Дали сме много сигнали на прокуратурата и ще продължаваме да даваме. Най-скандалната сделка е с „Боташ“ – там става въпрос за милиони, подчерта проф. Гечев.

– За такива “тъмни” продажби публично попита и бившият социален министър и настоящ депутат от БСП Георги Гьоков преди година.

“Прокуратурата трябва да провери как се харчат европейските средства по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ), защото се появяват съмнения за корупция”, настоя  Георги Гьоков на 26 януари 2023 година в предаването „Лице в лице“. Получаваме сигнали за сключването на съмнителни сделки по проекта за развитие на социалната икономика. Давам пример с един имот в Габрово, който е закупен по този проект, каза тогава Гьоков.

– Многократно сме сигнализирали за нередности в служебните кабинети. БСП сезирахме институциите за безобразията на служебните кабинети – „Боташ”, скандални продажби на имоти, покровителство на контрабандни  канали – отказаха да ни чуят, изтъкна и зам.председателят на БСП  Зафиров. И подчертава: „за никого не е тайна, че главният кадровик на служебните кабинети беше Николай Копринков“.

– По темата отношение взе и лидерът на БСП Корнелия Нинова, като подчерта че гланният прокурор Сарафов е на ход. „През годините са се чували много такива неща и е редно тези, които знаят повече или имат доказателства, да ги кажат. Тези, които говорят за „гигантската корупция, чувалите с пари, Копринката, Сотир Ушев” и т.н., трябва да продължат. Ако спрат дотук, ще оставят много въпросителни защо го правят. Ако продължат да говорят – трябва да се изнесат доказателства и органите да започнат да работят по тези въпроси.“

Тя добави още: „Аз си мисля, че г-н Пеевски е добре информиран човек, вероятно има и доказателства за това, което говори. Не мисля, че иначе би тръгнал с такава атака. Така че да ги дава и да говорят. Сарафов, и той”.

– През уикенда бившият служебен премиер Стефан Янев призна, че президентският съветник Николай Копринков е опитвал зад гърба му „да прави някакви неща“. В интервю за Нова нюз Янев обясни, че е парирал тези „неща“, когато е знаел за тях. „Да кажем за някакви неща от ежедневието, които касаят персонални или въпроси, свързани с възможност за влияние при вземане на някакво решение.

– Към този момент няма реакция и от страна на Румен Радев, който иначе не пропуска случай да влеза в пряка конфронтация с ПП-ДБ по политически въпроси.

– Николай Копринков се смята за дясна ръка на Радев още от периода преди избора му за президент през 2016 г. В записа от партийното заседание на ПП от 2023 Асен Василев казваше, чеРумен Радев има стратегия за контрол на кметове от ГЕРБ, като „е хванал под едната ръка Гешев, под другата ръка Копринков. И с едната ръка ги подкупва, с другата ги заплашва“. 

Заедно с друг пловдивски съветник на Радев – Пламен Узунов, Копринков е смятан за един от кадровиците на президентството в МВР, АПИ, Митниците, НАП по време на служебните кабинети. Тогавашният депутат от БСП Стоян Мирчев обвинява съветниците на президента в „политическо бракониерство“ и в „нередна игра под масата“, като призовава Радев да се разграничи от тях. Радев не го направи.

„Копринков лично препитваше и назначаваше областните управителите в служебните кабинети на Радев. По тяхно време се състояха рекордните продажби на държавни имоти, които се управляват именно от областните управители.

– Сотир Ушев също е приближен на президента и на пловдивския бизнесмен Георги Гергов. Ушев е бил управител на НОИ до 2010 г и е втори съпруг на бившия служебен министър на спорта Весела Лечева.

– Според източници от службите, „отчисленията“ по „Пътя на Копринката“ са на стойност 600 млн. лева!

–  В МВР, Антикорупционната комисия и прокуратурата има множество сигнали за секретаря на президента Николай Копринков. Част от сигналите са по разкрития на гражданско сдружение „Боец“, други са по публикации в електронни сайтове, обвързващи името на бившия кмет на с. Труд с различни скандални практики.

Първите подадени сигнали са от преди две години, масивът за Копринков е набъбнал в последната година, но няма движение по преписките. Обяснението – по време на служебните правителства, назначени от Радев, никой не е допускал да са работи на тези сигнали.

За момента няма яснота докъде са стигнали проверките, но е факт, че прокуратурата повече от две години, откакто са попадени първите разкрития около Копринков, не е предприемала никакви публични действия, свързани с него, нито са оповестявани данни – дали и какво е проверявано.

Епицентър

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *