Библиотеката вече ще награждава и родителите на най-усърдните малки читатели Директорката Елисавета Кехайова предлага още една награда в конкурса „Читател на годината“

Ваня ИВАНОВА

На церемонията по връчване на наградата «Читател на годината» директорката на Регионалната библиотека «Н.Й.Вапцаров» Елисавета Кехайова съобщи, че в библиотеката вече се мисли на следващия конкурс да има приз и за родители. Повод са й дали родителите на победителката за 2023 година в категорията за деца до 14 години Бахар Емин от село Чифлик. Петокласничката от ОУ „Максим Горки“ за трети път е най-ревностната читателка в кърджалийската библиотека. Тя даде за пример достойното поведение на родителите на Бахар, които не престават да я стимулират постоянно да чете и да пътуват от село Чифлик до Кърджали заедно с нея, за да може да взема нови книжки от фонда на библиотеката.

Златина Ангелова Брънгова

За изминалата година детето-чудо, както Кехайова нарече малката читателка, е прочело 256 книги. Бахар сподеи за «Нов живот», че обича да чете приказки, разкази и фантастични истории. Любимите й автори са Андерсен, Елин Пелин, Йордан Радичков и др. Настолната й книга е „Ние врабчетата“. Проявява инициативност, не чете само задължителната в училище литература. Някои книги си избира сама, а има и такива, които и учителите й препоръчват. Пожелава на другите деца да четат повече книги и много различна и разнообразна  литература.

Бахар Емин

В категорията за възрастни най върлият читател за 2023 година се оказа 42-годишната Златина Ангелова Брънгова, която се нарече Мис Библиотека. Тя е студентка и служителка в държавно предприятие ВиК. Прочела е 172 книги за изминалата година на база електронната статистика в библиотеката. Има руски корени и в списъка й има повече руска класическа литература, отколкото българска. Понякога чете Елин Пелин и Яворов, в зависимост от настроението.

Обича скандинавски криминалета и трилъри. От българските автори харесва Нидал Алгафари, а от младото поколение – Боян Боев. Любимата й книга от тези, които е прочела през миналата годината, е последната, защото е още под нейно влияние – казва се „Погребани тайни“. «Глътнала» я  за 1 час.

Родителите на Бахар

Признава си, че не подбира четивата си по автори, а по корицата, след това гледа заглавието и си казва – интересно заглавие, трябва да прочета тази книга. Дали съдържанието отговаря на заглавието, разбира след като започне да чете. Тогава  й става интересно да разбере края.

На въпроса какво я провокира и поддържа интереса й към книгите, отговаря, използвайки модерната напоследък дума Сглобка – в такива взаимоотношения се чувства с персонала на библиотеката. Момичетата винаги я посрещат усмихнати. Помага и локацията, защото живее съвсем близо до библиотеката.

Снимки: Ваня Иванова

Последвайте ни и във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *