Кабинетът обещава бързи решения на ТЕЛК и НЕЛК

Правителството прие промени, с които „значително ще се съкрати срокът за произнасяне на териториалните експертни лекарски комисии и Националната експертна лекарска комисия“, съобщиха от правителствената пресслужба. За целта ще се въведе равномерно разпределение на процедурите по освидетелстване в страната и случайно разпределение, за да се постигне прозрачност, безпристрастност и бързина, твърдят от „Дондуков“ 1. Освен това, ТЕЛК ще са длъжни да се произнасят само въз основа на медицинската документация, включително и наличната информация в е-досиетата на пациентите. Трябва да се въведат срокове за съобщаване на експертните решения на заинтересованите страни и информиране на лицата за датите, на които ще бъдат разгледани техните документи.

Промените звучат идентично на проект, внесен през април 2023 г. от служебния здравен министър Асен Меджидиев. Фактът, че отне една година да се задвижат, говори достатъчно за това има ли надежда за подобрение в системата. Случайното разпределение на заявленията например е начин да се избегне корупцията, но въвеждането на подобна процедура в съдебната система показа, че има начин делата да се разпределят и не толкова случайно. Попадането на едно заявление в случаен град, освен това, би затруднило пациентите, които и без друго имат достатъчно проблеми с придвижването си. Вземането на решение само по документи е чудесно, но комисиите и сега трябва да работят основно по този начин. Въпреки това, хората непрекъснато са разкарвани, най-малкото по лекарските кабинети. Не е ясно и как промените ще се отразят на обжалването, което е почти задължително – сега в масовия случай ТЕЛК определят едни проценти, а НЕЛК ги завишава след обжалване.

Точните промени ще се видят, когато решението излезе в правната система на Министерския съвет – сега липсва информация доколко са възприети текстовете, предложени от предходния кабинет.

Източник: СЕГА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *