Славейковци обучаваха съучениците си от Златоград как се заемат лидерски позиции За целта те влязоха врвменно в обувките на своите учители

В периода 01.02 – 06.02.2024 в град Златоград се проведе „Обучение на обучители за работа в младежка среда“ по проект „Lead The Success”, координиран от СУ „П.Р.Славейков“. Проектът е по програма Еразъм+, ключова дейност 2 и цели да се разшири достъпът на младежките групи до партньорство, като се отговори на необходимостта от младежко лидерство и включване в обществените и демократичните процеси на младите хора за активно европейско гражданство и европейско измерение на местно ниво.

Обучението  бе част от дейностите и протече с участието на 6-ма представители на партньорските организации  – Сдружение „Черноморски институт“ – гр. Бургас и  6 -ма от СОУ „Льупчо Сантов“ – гр. Кочани, Северна Македония и 14 учители от Славейков.

Под ръководството на обучителите проф. Маруся Любчева  и д-р Иван Карагьозов  от Сдружение „Черноморски институт“ – гр. Бургас петдневната програма на 29-те участници   мина неусетно.

Чрез казуси, ролеви игри и работа по групи  бяха поставени на фокус модели от нашето поведение, като как да мотивираме и ръководим ефективно  младите хора и екипи, как да реализираме и управляваме промените, как да  открием естествената си идентичност като лидери – учители и да я развием.

В рамките на обучението участниците преминаха поредица от модули в сферата на лидерството,  управление на конфликти, комуникация, младежко доброволчество, обмен на опит и наставничество, личностно развитие, създаване на младежки мрежи.

Специално внимание се обърна  на двата дългосрочни продукта – методология за изследване на лидерските нагласи сред младежката аудитория и  наръчник на младия лидер, създадени в рамките на проекта. За цялостната организация и доброто настроение се грижеха модератори – Енис Салиф и Айрин Минчева,  възпитаници на училището за шампиони, като за тях беше особено вълнуващо да влязат в обувките на своите учители. Официалната церемония по врънченето на сертификатите беше под съпровода на родопския изпълнител Филип Синапов (участник в обучението) и  китаристът Георги Русев,  един от разпознаваемите бургаски музиканти.

Програмата приключи с обиколка и открит урок в най-голямото училище в Южна България и подаръци от домакините, сред които и обща снимка с послание за спомен.

„Бъдете смели, бъдете посветени и никога не забравяйте, че вие сте бъдещето. Поздравления за всички Вас за успешно завършеното обучение! Желая Ви ярко бъдеще и много успехи във всичко, което предстои да постигнете. Следвайте успеха и бъдете вдъхновители за вашите ученици“ – беше призивът на Милко Багдасаров , директор на СУ „П.Р.Славейков“ и домакин на събитието.

 

Последвайте ни и във Facebook

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *