Министерството на културата да ускори признаването на скалния комплекс в Ночево за недвижима ценност (Снимки) Общинари от област Кърджали поставиха свои идеи и искания пред Кръстю Кръстев и екипа му

Валентина ИВАНОВА

Министърът на културата Кръстю Кръстев и негов екип посети Кърджали в четвъртък. Той се срещна с представители на общините от региона и ръководители на културни институции, а  домакин бе областният управител Никола Чанев.

Гостите са запознали присъстващите с новите програми, подготвени от Министерството, по които различни дейности могат да бъдат подкрепени, и пътя за достигане до определените средства. Бюджетът за култура на България е два пъти по-голям и дава доста възможности, стига да бъдат предложени добри проекти.

От своя страна, присъстващите кметове и зам. кметове са поставили конкретни въпроси, свързани с предоставяне на статут на движими и недвижими културни ценности. Например, кметът Айджан Ахмед на Черноочене е поискал да бъдат включени скалните образувания край село Ночево. От община Ардино са се поинтересували как да кандидатстват за допълнително финансиране на популярен ежегоден фестивал.

Зам. министър Амелия Гешева обясни подробно, че екипът от София провежда подобни срещи, за да чуе добрите идеи на местната власт. Двете страни са обсъдили и възможностите за достъп до културно съдържание и в по-малките населени места. Държавата може да финансира театрални представление по селата, стига да има подходящи зали.

След срещата зам. кметът на Крумовград Неждие Акиф и колежката й от Кирково Валентина Димитрова изразиха надежда, че такива срещи биха могли да подобрят сътрудничеството на местната власт с министерството на културата.

По-късно министерският екип разговаря с кмета на община Кърджали Ерол Мюмюн и заместниците му.

Последвайте ни и във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *