Ученици от осем училища участваха в тематичен куиз под надслов „Безопасен интернет” Проявата бе организирана от Общински съвет по наркотични вещества - Кърджали

Общински съвет по наркотични вещества Кърджали бе домакин на тематичен куиз  под надслов “Безопасен интернет“, който  се проведе във връзка с Международния ден за безопасен интернет.  „Знание и забавление”- това е мотото на куиз майсторите от QuizThis – Стара Загора. В куиза, който се проведе в 5 кръга, участваха ученици от 8 учебни заведения в Кърджали.

Куизът е  „умствен спорт“, в който отборите се опитват да отговорят правилно на зададените им въпроси. Важен компонент в играта е времето. То винаги е ограничено. Това придава още по-голяма страст и динамика на играта. А възможността да научиш още повече във всички сфери на човешкото познание пък я превръща в интелектуална зараза.

Председателят на ОСНВ Кърджали д-р Сезгин Бекир коментира, че според статистика на националния център  за безопасен интернет през 2023 година 100 процента са се увеличили  сигналите, които се получават  от различни български граждани, предимно ученици, за това, че са били обект на някакъв вид тормоз в интернет и основно в социалните мрежи.

„Над 45 хиляди са получените при тях сигнали. За сравнение – през 2022г. те са били около 25 хиляди. Т.е. социалните мрежи се превръщат в среда, която, за съжаление, се използва от някои за сексуален тормоз, за психически тормоз, за подигравки“, каза пред присъстващите д-р Сезгин Бекир.

По думите му през тази година кампанията в Кърджали е разширена и освен ученици, ще обхване родители и педагогически специалисти. „Като родители, трябва да знаем какво се случва с нашите деца и какви рискове има за децата, докато са пред екрана на устройството. А педагогическите специалисти ще запознаем с новите тенденции в развитието на технологиите, за да бъдат адекватни в помощта си“, каза още председателят на ОСНВ в Кърджали.

Последвайте ни и във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *