Радев: Изпращането на войски от натовска държава в Украйна означава глобален сблъсък В понеделник за подобен вариант заговори френският президент Еманюел Макрон

Изпращането на войски от натовска страна в Украйна, означава глобален сблъсък. Това каза държавният глава Румен Радев на съвместен брифинг с президента на Словения Наташа Пирц Мусар, предаде БТА. Словенският президент е на официално посещение в България по покана на Радев.

Вчера френският президент Еманюел Макрон заяви, че изпращането на западни сухопътни войски в Украйна не бива да се изключва в бъдеще, но че на този етап „няма консенсус“ за подобно решение, предаде „Франс прес“. „Днес няма консенсус за изпращане на сухопътни войски по официален, приет и одобрен начин. В дългосрочен план обаче нищо не бива да се изключва. Ще направим всичко необходимо, за да гарантираме, че Русия няма да може да спечели тази война“, обясни френският президент в края на международната конференция в подкрепа на Украйна в Париж.

„Следим с интерес и нескрита тревога срещата в Париж на европейски лидери, където започва да се тества общественото мнение за изпращане на войски на отделни държави“, каза Радев след срещата си със словенския президент. „Стратегията на даване на още и още оръжия явно не дава резултат. Големият проблем вече не е в оръжията, големият проблем е, че свършват хората на бойното поле и вярвам, че европейските лидери ще проявят достатъчно разум и един много балансиран подход в подкрепата към Украйна, така че да не стигаме до извънредна ескалация и до риск от трета световна война и ядрен конфликт“, коментира българският държавен глава.

„Очаквам българският премиер да даде повече разяснения за това, което той изложи вчера като готовност за двустранно споразумение за сигурност между Украйна и България. Моят призив е за един много внимателно обмислен и балансиран подход. Не можем да изоставим Украйна сама, защото това означава да компрометираме вярата в собствените си принципи и ценности и в международното право. В правото на всяка една страна е да отстоява своя суверенитет, свобода и независимост. Не можем да си позволим и необмислени действия, които да доведат до глобален военен сблъсък“, заяви Радев. „Споделихме своята тревога от двегодишната война на Русия срещу Украйна, от ескалацията на напрежението. Виждаме, че стратегията за постигане на победа на бойното поле с военни средства не дава желания резултат вече две години. Броят на жертвите и разрушенията растат“, каза още държавният глава.

„Споделихме като мнение, че Европейският съюз трябва да се съобразява със своите решения, стандарти и правила. България и Румъния не могат да стоят повече извън пълноправното членство в Шенген и то във време на енергийна и икономическа криза, във време на война, когато военната мобилност е основен фактор за гарантиране на мира, сигурността и стабилността“, коментира Радев.

По думите му това официално посещение е свидетелство за отличния диалог между България и Словения, включително на най-високо политическо ниво. „Днес имахме възможност да обменим конкретни идеи за активиране на нашите двустранни отношения и се обединихме около мнението, че има все още голям неизползван потенциал, въпреки тяхното интензивно развитие“, обясни той.

„Окуражаващо е, че в рамките на няколко години успяхме да удвоим търговско-икономическия обмен между България и Словения, но това не ни успокоява, защото потенциалът е много по-голям. Можем да развиваме сътрудничество и да продължим да го задълбочаваме в области като търговията, инвестициите, енергетиката, новите технологии, стартъпите, селското стопанство, образованието, науката и културата“, смята президентът.

„Тази година България ще бъде почетен гост на изложението „АГРА 2024″ в Словения“, припомни Радев. Според него са сериозни перспективите в енергетиката, където и Словения, и България спомагат за по-голяма диверсификация и сигурност на нашия регион. „България и Словения бяха рамо до рамо, когато водихме битката в Европейската комисия и Европейския съвет, за признаването на ядрената енергия като чиста зелена енергия“, посочи той. „Словения е лидер в страните от Източна Европа, когато говорим за кръгова икономика, зелена икономика, по-висока производителност на труда, за постигането на по-висок стандарт и качество на живот“, каза още Радев.

„И Словения, и България стоим твърдо зад усилията за ускорена интеграция на страните от Западните Балкани“, заяви президентът. По думите му напрежението в Западните Балкани расте, както и опитите за влияние на трети страни за повишаване на това напрежение. „Европейският съюз оказва сериозна помощ и влияние, така че това напрежение да не минава критични граници, но очакваме ЕС да оказва още по-голяма помощ и да бъде ускорен процесът по европейска интеграция на Западните Балкани. Принципът на собствените заслуги не трябва да става заложник на геополитически съображения“, заяви още Румен Радев.

Източник: НОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *